Sivut

29.7.2012

Ihana Kamala Glasgow

Skypettelin juuri poikaystäväni kanssa ja päädyimme aika peruspuheenaiheeseen eli siis puhumaan nykyisestä opiskelu- ja asuinkaupungistamme Glasgowsta. Niinkuin joissain muissakin asioissa, mielipiteemme Glasgowsta, tai ainakin ne asiat joihin kiinnitämme huomiota, poikkeaa kummasti. (Huom. kun puhun Glasgowsta niin rehellisesti sanottuna tarkoitan pääosin sitä opiskelijakupla aluetta jolla elellään ja paria muuta aluetta suhteellisen lähellä, en ole ikinä käynyt esimerkiksi Easterhousessa..enkä välttämättä kyllä halua käydäkään).

Tiivistettynä herra ei omien sanojensa mukaan (jotka tällä hetkellä saattavat myös olla hieman kärjistettyjä koska hän on jumiutunut koko kesäksi suht yksin sateiseen Skotlantiin) pidä kaupungista yhtään. Toisin sanoen, hän näkee Glasgown likaisena, rumana ja sateisena kaupunkina josta hän ei malta odottaa, että pääsee muuttamaan pois. Hän kiinnittää huomionsa aina kaikkeen harmauteen, roskaan ja epätasaisiin katuihin. Kun yritin ehdottaa, että onhan West End ihan kivaa aluetta niin vastaukseksi tuli,että 'onhan sekin aika dumb'. Sekään ei kelvannut kun yritin sanoa, että ovathan syksy ja kevät Glasgowssa ihan mukavaa aikaa. Hänen silmiinsä Glasgow varmaankin siis näyttää pääasiassa aina jokseenkin tämän tyyliseltä:


Liitäisin tähän vielä jonkun kuvan kadulle jätetystä jääkaapista/sohvasta/tuolista/imurista tjv, mutta eipä ole tullut kuvailtua niitä.

En itse lähtisi kieltämään etteikö Glasgow olisi likainen. Ihmiset tuntuvat vaan heittävänsä roskat ja kaikki maailman käytetyt tavarat kodinkoneista huonekaluihin minne lystäävät sen kummemmin välittämättä minne ne päätyvät vai päätyvätkö minnekään. Kierrätys yleensäkin tuntuu olevan hieman vieras konsepti. Meidän kämpässä eritellään toki pahvi, lasi jne toisistaan, mutta esimerkiksi bio, kaatopaikka- ja energiajäte on vaan tyynesti tungettava samaan roskikseen koska samaan ne päätyvät viimeistään sitten kun viet ne ulos (aina Suomeen tullessa kestää hetki kun pohdin, että mites nämä miljoonat eri roskikset menikään). Meidän takapihalla oleva roskiksille vievä kuja on ehkä p*skaisin paikka jonka olen ikinä nähnyt ja joka kerta kun kävelen siellä en voi muuta kuin miettiä kuka edes kehtaa roskata niin pahasti. Ne roskat olisi tarkoitus laittaa niihin isoihin roskiksiin eikä vaan dumbata jonnekin sinne päin (tässä tapauksessa ei tosin mene edes sinne päin).

Myönnän senkin ettei Glasgow ole aina kovin nätti paikka. Kaupungista näkee, että sillä on vahvat juuret teollisena kaupunkina (olihan se sentään Second city of the Empire) joka sitten koki 'hieman' iskuja kun Brittien Imperiumi hajosi ja maailmansodat iskivät. Talvella kun vihreästä ei ole tietoakaan, sumu valtaa kaupungin ja vettä sataa niin kaunista saa välillä oikein etsimällä etsiä.

Lisäksi kyllähän ne Glasgown joet, vaikka ehkä etäisyydeltä saattaa näyttää ihan kivalta, haisee usein aikas pahalta. En välttämättä suosittelisi uintia, tai edes käsien kastelua niissä vesissä.
Ja onhan ne kadutkin vähän huonossa kunnossa, vinoja, epätaisaisia ja halkeamilla. En tosin huomannut tätä lainkaan ennenkuin jouduin kävelemään niitä pitkin kepeillä, ja vielä hieman sen jälkeen kun nilkka vierasti jokaista epätasaisuutta ja mutkaa.

Kaikesta tästä huolimatta itse jotenkin pidän kaupungista kovastikin. Itse päivittelen sitä roskakujaa aika usein ja ärsyttää kun paikat on päästetty rempalleen, mutta muuten Glasgow on mielestäni lähinnä jotenkin särmikäs kaupunki jolla on yllättävän mielenkiintoinen historia. Silmiä hivelevän kaunis kaupunki se ei toki aina ole, mutta onko mikään teollisuuskaupunki? Sen sijaan, että muutenkaan kiinnittäisin huomioni vaan kaikkiin negatiivisiin piirteisiin, huomiooni kiinnittyy myös niihin nättiin maisemiin ja kivoihin juttuihin joita Glasgowsta(kin) löytyy:


Eli Glasgow on muutakin kuin vain ja ainoastaan harmaa, likainen ja masentava paikka. Tai näin ainakin allekirjoittaneen mielestä. Jos ulkonäkö jätetään sikseen niin Glasgow on opiskelijakaupunkina aika loistava. Varsinkin jos pitää ulkona syömisestä, musiikista ja shoppailusta (kannattaa muistaa heilutella opiskelijakorttia, alennusta irtoaa usein myös House of Fraseriltäkin).


I know I promised to write these in English as well, but..don't know if there's much point. 

1 kommentti:

  1. Musta Glasgow on kaunis kaupunki. Ma en ole ikina ennen asunut missaan, missa on nain paljon kaunista arkkitehtuuria. Keskustassa varsinkin, mutta taa south side on kans ihana ja west endissa dowanhill ja yliopisto titenkin. Onhan taa likainen kaupunki, mutta ilman roskausta ja huonokuntoisia katuja tama on kylla kaunis mesta.

    VastaaPoista