Sivut

30.7.2012

Lontoon Olympialaiset:Ne Avajaiset

Katselin Olympialaisten avajaisia aluksi vain hieman sivusilmällä enkä ollut ihan varma mitä odottaa. Alusta asti ohjelma oli visuaalisesti hyvin näyttävä ja vaikuttava, mutta jotenkin tuntui, että ohjelma lähti hieman hitaasti liikkeelle. Loppua kohden kuitenkin parani ja huomasin pääosin tykkääväni ja nauttivani showsta. Siitä on nyt jo kuultu kaikenlaisia mielipiteitä ja tulkintoja, joten ajattelin höpötellä aikani kuluksi niistä hieman, ja tietysti jakaa omat suosikkini (tai ainakin ne yllätykset) seremoniasta.

Ensinnäkin, niin vaikuttavan näköinen kuin se koko alun teollinen vallankumous jne juttu olikin niin en jaksanut tarkkaavaisesti katsella sitä kovin pitkään. Kuitenkin siihenkin liittyen on tullut jo kuultua kaikenlaisia mielipiteitä. Aloitetaan vaikka siitä, että sen voisi ilmeisesti tulkita puhtaana kapitalismin ylistyksenä (ehkä, mutta onhan teollinen vallankumous oikeastikin suuri juttu Brittien, ja koko Euroopan, historiassa). Siihen liittyen jotkut tarkkasilmäiset varmaan huomasivat, että näiden kapitalisti herrojen joukossa oli myöskin musta henkilö. Se kuulemma on merkki siitä kuinka Britit ovat poliittisesti korrikteja ja/tai edustaa Britti Imperiumin monikulttuurisuutta. Tai mites olis vaan monikulttuurisuutta yleensäkin? Eikös se ole osa olympialaisten henkeä, että kaikki maat kilpailevat yhdessä ja rehdisti?

(kuva sivulta: http://www.chroniclelive.co.uk)

Itselläni ei tosiaan ole tähän seremonian alkuun muuta sanottavaa kuin ihan näyttävää, joten jatketaan eteenpäin..

Yksi omista suosikeistani on ehdottomasti tässä. Jättikokoinen Voldemort (kuva: usatoday.com)..
..jonka lentävät Maija Poppaset ajoivat pois, tai pikemminkin ajoivat ilmat pihalle (miksei Harry Potter tullut ajatelleeksi tätä..)
(kuva: thescore.thejournal.ie)

Kokonaisuudessaan tästä NHS osiosta on ollut Briteissä jo paljon puhetta, koska sairaalan lasten yllä huojuva pelottava Voldemort on kuin selkeä viittaus nykyisen Konservatiivi/Lib.dem hallituksen kiistanalaisiin ja jokseenkin epäsuosittuihin NHS suunnitelmiin. Joidenkin mielestä tämä oli loistava näpäytys ja hauska juttu, toisten mielestä ei olympiahenkistä ja joidenkin mielestä suorastaan vasemmiston propagandaa. Itse en ole varma onko se 'olympiahenkistä', mitä se sitten tarkalleen onkaan, mutta itseäni lähinnä kävi kohtauksen aikana naurattamaan kun mieleen tuli heti jo tämä jonkin aikaa jatkunu kiista NHS:stä ja nyt päähäni on jämähtänyt kuva pääministeristä Voldemorttina. Mutta jos Voldemort on nykyinen hallitus niin keitäs nuo Maija Poppaset sitten ovat? Työväenpuolue?

Kohtaus josta en salli kenenkään valittaa tai kaivaa poliittisia viittauksia on tässä: Mr.Rowan Atkinson as Mr. Bean



Yksinkertaisesti aivan loistava kevennys. Kuinka moni ensinnäkin rehellisesti sanottuna osasi arvata, että jotain vastaavaa olisi soiton aikana luvassa? Lisäksi Rowan Atkinson on ehdottomasti yksi Brittiläisistä suosikkinäyttelijöistäni, ja toki loistava esittämään muitakin kuin Mr. Beania mutta eihän tuohon tilanteeseen muuta hahmoa voisi kuvitellakaan. Niin Brittiä. Tästäkin voidaan toki olla montaa mieltä, mutta..loistava veto ja jos olet toista mieltä niin olet väärässä (tähän kuuluisi laittaa varmaan hymiö tai jotain ettei vaikuta liian vakavalta..)

Toinen yllättävä osio oli tietenkin täysin odottamaton (tai sitten arvattavissa, mutta mä olen vaan jotenkin pihalla) pätkä starring James Bond and The Queen. Itse en osannut yhtään odottaa, että siitä mustasta autosta loikkaisi ulos Mr. Bond ja vielä vähemmän osasin odottaa, että filmissä esiintyisi oikeasti oikea The Queen, lausuen vielä 'Good evening Mr.Bond'. En osaa sanoa oliko se mitenkään superhyvä pätkä, mutta yllättynyt ainakin olin.
(kuva:mirror.co.uk)

Sieltä täältä onkin sittemmin lennähdellyt kommentteja, että enää ei tarvitse etsiä seuraavaan elokuvaan uutta Bond-tyttöä. Ja seuraava James Bondkin taisi löytyä seremoniasta:

(kuva: bbc)

Nyt kun on nekin roolit jaettu niin voidaan siirtyä kohti seremonian loppua. Joukkueiden areenalle tuloa oli hauska seurata, vaikka siinä kestikin ikuisuus (kuvista päätellen The Queenkin tarkasteli välillä kyllästyneenä kynsiään). Suomalaiset kommentaattorit ainakin innolla bongailivat naispuolisia lipunkantajia ' hän ja hän edustaa sitä ja sitä maata ja lajina se ja se..ja hän(kin) on nainen!!!'. Olen muuten aivan täysin sukupuolisen tasa-arvon kannalla, ja oli hienoa(ja jokseenkin yllättävää) että ensimmäistä kertaa joka joukkueesta löytyi naispuolisia urheilijoita, joten en mitenkään moiti moista hehkutusta. Melkein odotin kyllä joidenkin Arabi-maiden naisten ilmestyvän kentällä vain silmät esillä, mutta ehkä ihan hyvä ettei näin käynyt. Politiikan opiskelijana oli myös mielenkiintoista nähdä maat kuten Pohjois-Korea (anteeksi, mutta en suostu laittamaan sitä democratic sanaa siihen eteen), Iran, Irak, Somalia jne paikalla, koska yleensä ne maat yhdistää vaan hieman kielteisiin mielikuviin. Lisäksi kun Olympia-lipun kantajina oli YK:n pääsihteeriä ja Nobelin rauhanpalkinnon voittajaa niin tuli sellainen pieni rauhan ja monikulttuurisuuden hyvä fiilis. Pienestä se yhteistyö voi kuitenkin lähteä..joskus..

Mutta politiikka sikseen. Itse pidin siitä yllätyksestä, että olympia-tulen sytytti joukko nuoria tuntemattomia tulevaisuuden olympia-urheilijoita. Joidenkin mielestä se oli typerää tai anti-climax tai jotain sitä rataa, mutta minun mielestäni hieno idea.

(kuva: bangkokpost.com)

Seremoniasta voisi toki sanoa vielä vaikka mitä muutakin. Brittimusiikki oli suuressa roolissa, joka joidenkin mielestä tietenkin oli ihan överiä (Itse en oikein jaksanut ainakaan keskittyä siihen musiikkiosioon jossa oltiin jossain talossa ja 70-luvulla..tai jotain).  Lapsoset pyjamissa laulamassa Britannian kansallislaulua toimi joidenkin mielestä, joidenkin mielestä se taas oli ihan kamalaa. Jotkut näkivät seremoniassa merkkejä Britti Imperiumin ihannoimisesta ja jotkut taas kokivat että seremoniassa oli liikaa korostettu sitä 'multiculturalismia'. 

Niin tai näin, seremonia oli ennenkaikkea hyvin Brittiä (kaikessa ihanuudessa ja kamaluudessaan), kansainvälistä olympiahenkeä unohtamatta, ja kaiken kaikkiaan mielestäni yllättävän hienosti vedetty läpi. Tämä jopa keräsi nyt odotuksia loppuseremoniaa ajatellen (olen yleensäkin pitänyt niistä enemmän kuin avajaisseremonioista), tältä avajaisseremonialta kun en oikein osannut kunnolla odottaa etukäteen mitään.

Kaikenlaista kommentointia näistä avajaisista voi lukea esimerkiksi näiden linkkien kautta:










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti