Sivut

23.7.2012

Pari kysymystä ja vastausta

Kuten varmaan olette ehkä huomanneet niin kesä ei ole kovin kulta-aikaa mitä tulee tämän blogin päivittämiseen. On vain niin paljon kaikkea tekemistä, mutta samalla tuntuu ettei mitään kirjoitettavaa. Lisäksi en tykkää blogin ulkonäöstä yhtään, mutta en ole jaksanut tehdä sille mitään. Viimeistään syksyllä yritän tehdä kunnon ryhtiliikkeen, blogin kirjoittaminen kun kuitenkin on aika kivaa hupia.
Joka tapauksessa, kesän aikana on tullut kommentteihin pari kysymystä Skotlannissa opiskelusta joten vastailen nyt niihin. Hieman kattavampi kysymys-vastaus paketti löytyy muuten Lauran blogista, joten kannattaa käydä kurkkaamassa.

1.Käytkö opiskelujen ohella töissä vai mistä rahat asunnon vuokraan?
Voin ensiksi kertoa, että mulla on mielestäni suhteellisen hintava vuokra, n. 468€ + laskut. Jaan asunnon kahden Britti-tytön kanssa ja se on ihan hyvällä sijainnilla yliopiston ja keskustan välissä. Hinta selittyy toki sijainnin ohella myös sillä, että asunnossa on mm. tuplaikkunat ja astianpesukone. Lontoossa toki maksat usein enemmän, mutta kyllä Glasgowssa helposti halvemmallakin asuu. Itse kuitenkin mieluummin maksan tuon verran oikeasti lämpimästä asunnosta kuin jäädyn sisällä pystyyn! Asuin yhden vuoden halvassa, mutta kylmässä asunnossa ja se kokemus sai allekirjoittaneen traumatisoitumaan sen verran pahasti että mieluummin vaikka elän tescon pahoilla 10p nuudeleilla kuin koen saman uudestaan.
Rahoitan elämiseni pääasiassa opintotuella, kesätyösäästöillä ja osittain opintolainalla. En ole vielä yhtenäkään vuonna varsinaisesti tehnyt töitä opiskelun ohella. Olen toisaalta sinänsä onnekas, että minulla on aika hyvä kesätyöpaikka josta saa ihan kiitettävästi aina rahaa säästöön seuraavaa vuotta varten.

2. Onko Skotlannissa samanlaiset lukukausirytmit kuin Suomessa?
Käsitteekseni se milloin vuosi alkaa/kokeet on/lomat riippuu siitä missä yliopistossa opiskelet. Pääasiassa kaikissa Skotlannin yliopistoissa on kuitenkin kaksi semesteriä. Glasgown yliopistossa ensimmäinen semester alkaa yleensä syyskuun puolenvälin aikoihin ja päättyy joululomaan (jota ennen ainakin kahden ensimmäisen vuoden opiskelijoilla on semesterin tentit). Joululoma kestää tenttiaikataulusta riippuen kolmisen viikkoa jonka jälkeen tammikuun toisen viikon paikkeilla alkaa toinen semester. Tämän opetus kestää maaliskuun loppuun, jonka jälkeen on n. kuukauden pääsiäisloma ja sitten tentit ennen kesälomaa. Nämäkin muuten saattavat vaihdella riippuen siitä mitä alaa opiskelet. Mutta pääasiassa, kaksi semesteriä joiden lopussa on ennen lomaa tentit. Briteissähän ei ole sitä mahdollisuutta kuin Suomessa että voisi tenttiä milloin haluaa ja uusia useita kertoja.

3. Milloin alkaa seuraavat haut ja onko paljon paperisotaa?
Seuraava haku alkaa nyt syksyllä ja päättyy tammikuussa (poikkeuksena kuitenkin ainakin lääkkis sekä Oxford/Cambridge joiden haku muistaakseni päättyy jo lokakuun paikkeilla). Haku tehdään UCASin kautta, ja on mielestäni aika kivuton prosessi. Haku tehdään täysin sähköisesti eikä sisällä sen kummempaa paperisotaa. Hakemukseen täytetään henkilötiedot, kouluarvosanat, työkokemus, personal statement sekä opettajalta saatu suositus. UCASin kautta voi hakea samalla hakemuksella viiteen eri yliopistoon, vastaukset yliopisto lähettää myös UCASin kautta. 


Hakuun ja Briteissä opiskeluun yleensäkin liittyen kannattaa katsastaa isoryn nettisivut, varsinkin Usein Kysytyt Kysymykset sekä keskustelupalsta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti