Sivut

13.11.2012

Politiikan opiskelusta Skotlannissa

Sain vähän aikaa sitten kommenttiboksiin postaustoiveen, jossa kysyttiin voisinko kirjoittaa Politiikan opiskelusta täällä päin; miten se eroaa Suomesta, mihin töihin on mahdollista hakea valmistumisen jälkeen jne. Yritän nyt parhaani mukaan valaista näitä kohtia hieman, ja jos jollain jää jotain kysyttävää, tai olet eri mieltä jostain mitä sanoin, tai vaikka haluat ehdottaa jotain muuta aihetta mistä kirjoittaa niin raapusta tuonne kommentti osastoon tekstiä!

Mutta asiaan!
Miten politiikan opiskelu Britanniassa eroaa politiikan opiskelusta Suomessa.En osaa henkilökohtaisesti ihan tarkalleen sanoa miten politiikan opiskelu täällä eroaa Suomesta, koska en ole ikinä opiskellut suomalaisessa yliopistossa. Minulla kuitenkin on Suomessa opiskelevia ystäviä, joista yksi opiskeli täällä päin vuoden, joten kyselin häneltä vähän mietteitä (kiitos J!). Kurssien sisällöissä on, kuten varmaan arvata saattaa, paljon samaa mutta myös eri painotuksia. Suomessa luonnollisesti käydään läpi paljon Suomen politiikkaa, jota ei tietenkään täällä opeteta. Ainakin meillä täällä Glasgowssa ensimmäinen kurssi on Brittipolitiikka, mikä on itse asiassa erittäin hyödyllinen kurssi. Huomattavasti helpompi ymmärtää mitä täällä tapahtuu, kun on käynyt kyseisen kurssin. Molemmissa maissa käydään tietysti läpi perusteoriat eli mm.legendaariset Aristotele, Machiavelli ja Locke sekä vähän 'tuoreempi' Lijphart ja hänen liberal democracy jne teoriansa.Mitä muuten tulee sisältöön, Honours vuosina pystyy itse valitsemaan mikä 'painotus' kiinnostaa eniten; haluaako esimerkiksi. lukea kansainvälisen politiikan kursseja vai keskittyä Britti/Skotti politiikkaan vai valita sekoituksen molempia. Täällä painotetaan aika paljon esseiden kirjoitusta, mikä minun mielestäni on hyvä koska menestyn esseissä paljon parempi kuin kokeissa. Jos jotain kiinnostaa niin voin myöhemmin runoilla lisää niistä kursseista joita olen täällä opiskellut. Suomessa kurssit on pienempiä siinä mielessä, että niistä tulee vähemmän opintopisteitä. Skotlannissa yhdestä kurssista saa n.20 Suomen opintopistettä. Skotlannissa opetus painottuu ensimmäisinä vuosina yleensä massaluentoihin ja pienempiin seminaareihin, joihin on pakko osallistua. Itse ei voi valita miten tai milloin kurssin suorittaa, vaan se on ennalta määritelty, eikä siitä siis voi poiketa. Suomessa näissä asioissa on yleensä enemmän joustovaraa. 
Työmahdollisuudet tutkinnon jälkeen.Mitä työnhakuun kuuluu niin se taitaa olla täällä aika erilaista kuin Suomessa. Toisin sanoen, täällä on enemmän mahdollisuuksia sen suhteen mitä voit politiikan tutkinnolla tehdä työksesi. Erittäin monella firmalla on nimittäin niin kutsutut 'graduate streams' tai 'graduate programmes'. Joihinkin vaaditaan tiettyä tutkintoa, mutta suurin osa vain vaatii, että olet valmistunut omasta tutkinnostasi hyvin arvosanoin, sinulla on tiettyjä taitoja ja olet oikeasti kiinnostunut työskentelemään kyseisessä firmassa/sillä alalla. Itse voisin vaikka nyt hakea johonkin suureen investointipankkiin töihin ja heille politiikan tutkintoni olisi aivan passeli. Täällä siis toisin sanoen painotetaan sitä mitä olet oppinut, mitä tietoja/taitoja sinulla on ja sitä rataa. Politiikan opiskelijat pystyvät yleensä jo tutkinnon puolesta osoittamaan, että osaavat ainakin 1. argumentoida hyvin ja loogisesti, 2. analysoida, 3. kirjoittaa sujuvasti. Lisäksi politiikan opiskelijoilla yleensä oletetaan olevan hyvät kommunikointi taidot. Täällä päin painotetaan myös paljon tutkinnon ulkopuolisia aktiviteetteja; vapaaehtoistyötä, liikuntaa, yliopiston societyihin osallistumista jne. Niiden avulla voi näyttää laajempaa kiinnostusta, kykyä organisoida ja prioritisoida sekä kykyä toimia tiimissä. Eli välttämättä kyse ei aina ole siitä mitä olet tehnyt, vaan mitä se on sinulle opettanut tai mitä kykyjäsi se on kehittänyt. Vaihtoehtoja on siis paljon, ja jos sinulla on jo ennestään selkeä visio siitä minkälaista työtä haluat tehdä niin se kannattaa pitää alusta asti mielessä ja rakentaa yliopiston aikana sopivaa CVtä vaikkapa tekemällä vapaaehtoistyötä. Lisäksi, täällä ei todellekaan oleteta että kaikki tekevät maisterin, eikä sitä myöskään monessa paikkaa vaadita. Käsittääkseni, jos haluat ulkomaalaisella tutkinnolla Suomeen töihin heti valmistuttuasi niin se on todellakin helpommin sanottu kuin tehty. Jos siis haave on ehdottomasti samantien työskennellä Suomessa niin silloin se tutkintokin kannattaa tehdä Suomessa.
Pakko loppuun mainita, että taloudellisen tilanteen vuoksi täällä ei tällä hetkellä ole kovinkaan otollinen työmarkkinatilanne. Eipä tosin taida oikein olla missään muuallakaan. Itse olen jo vaipunut epätoivoon, koska olen varma että kaikki muut ovat paljon parempia kuin minä, enkä ikinä saa töitä koska olen ylikoulutettu Tescon kassalle. Tämä tosin taitaa olla aika yleistä viimeisen vuoden panikointia!

Toivottavasti tämä valaisi hieman, ja pahoitteluni jos teksti on tönkköä. Kirjoitin juuri valon nopeudella esseetä englanniksi, joten nyt tuntuu vähän hankalalta kirjoittaa sujuvaa ja hyvää tekstiä suomeksi.





5 kommenttia:

  1. Mua kiinnostaa minkälaisia kursseja teillä on ollut Glasgowssa, tai mitä itse olet opiskellut -ihan vain vertailun vuoksi, koska itse opiskelin kv-suhteita Aberdeenissä (en politiikkaa).

    Aberdeenissä meillä olisi kolmantena vuonna voinut valita Nordic Politics kurssin, jolla käsiteltiin myös Suomea. Itse en kyseistä kurssia kuitenkaan tutkintooni saanut mahdutettua.

    Mäkään en ole Suomessa yliopistossa opiskellut, mutta käsitykseni on se, että politiikan ja kv-suhteiden opiskelu on paljon teoreettisempaa (pelkkä ajatus kauhistuttaa, en ole teorioiden fani). Lisäksi Suomessa opiskelu on vissiin paljon "individualisempaa", ottaen huomioon kirjatentit sun muut, eikä sellasia keskustelu tutoriaaleja harrasteta, mitkä taas Skoteissa on pakollisia. Nää kaksi pointtia (voi olla vääriä) on kyllä mun omalla kohdalla sellasia, joiden puolesta voin jälkikäteen sanoa, että onneksi opiskelin muualla kuin Suomessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja ja mullakin on aika samanlainen käsitys Suomessa opiskelusta (ja olen kyllä erittäin tyytyväinen että opiskelen täällä)!Olen myös täysin samaa mieltä noista teorioista, pitäähän ne osata mutta en todellakaan ole fani! Mun mielestä ne on melkein kaikki ihan potaskaa :D

      Juu, voisin jossain vaiheessa kirjoitella noista kursseista joita olen täällä käynyt. Hauska päästä vähän vertailemaan mitä eroja niissä mahdollisesti on :)

      Poista
  2. Voinko postata linkin tahan tonne IsoRY:n foorumille? Taa ois varmasti monelle hyodyllinen!

    VastaaPoista
  3. Jes kiva, kun toteutit postauksen:) Kerro ihmeessä kursseista joita olet opiskellut!

    VastaaPoista