Sivut

20.2.2013

Itsenäinen Skotlanti

Osa teistä varmasti tietää, että Skotlannissa pidetään syksyllä 2014 kansanäänestys (referendum) Skotlannin itsenäisyydestä. Kysymys tulee olemaan 'Do you agree that Scotland should be an independent country?' eli karkeasti suomennettuna 'oletko samaa mieltä siitä että Skotlannin tulisi olla itsenäinen maa?'. Ja vastausvaihtoehdot ovat tietenkin Kyllä tai Ei. Äänestysoikeus on kaikilla, joilla on rekisteröity äänestysoikeus Skotlannin paikallis-ja parlamenttivaaleissa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että jos asun täällä vielä syksyllä 2014 niin minullakin on oikeus äänestää Skotlannin itsenäisyydestä. En tosin tiedä äänestäisinkö. Suunnitelmissa ei ainakaan tällä hetkellä ole jäädä Skotlantiin töihin niin olisiko se sitten ok vaan äänestää näinkin isossa kysymyksessä juuri ennenkuin muuttaa pois? Enkä yhtään tiedä mitä edes äänestäisin.
Koska ainakin osalla teistä on varmaankin Skotlannin historia vähän ruosteessa niin kerrataan pikaisesti miten tähän tilanteeseen on päädytty. Skotlantihan ei ihan alunperin ollut osa Isoa-Britanniaa/Englantia vaan heillä oli ihan omat kunkut ja kuningattaretkin. Kaikenlaisten vaiheiden; braveheart taisteluiden ja kaikennäköisten ongelmien jälkeen Skotlannista tuli osa Britanniaa vuonna 1707 (Act of Union!). Skotlanti sai pitää oman kirkkonsa, lakinsa ja koulutussysteemin. Nationalisteille tämä on vieläkin paha vuosi. Skotlannille Imperiumin vuodet meni suhteellisen putkeen. Glasgow esimerkiksi oli 'the second city of the Empire' ja Amerikasta tulevan tupakin keskus. Skotlannista kävi aikamoinen ihmiskato Amerikkaan, ja 1900 luvun paikkeilla tänne saapui iso joukko irlantilaisia (joita kohtaan joillain Glasgowlaisilla on vieläkin selkeät patoutumat, ja tietenkin legendaaristen Celticin ja Rangersin juuret löytyy tästä). Idea itsenäisestä Skotlannista välähteli jossain määrin siellä täällä 1900-luvulla ja sai uutta puhtia varsinkin Thatcherin aikoihin. Skotit eivät juurikaan äänestäneet konservatiiveja (eivätkä muuten äänestä vieläkään), mutta silti saivat 'ilokseen' Thatcherin useammaksi vuodeksi pääministeriksi. 90- luvun loppu oli devolutionin aikaa; Skotlanti sai oman hallituksen ja oikeuden päättää mm. terveydenhuollosta. Joidenkin mielestä Skotlanti on nyt täydellisessä tilanteessa, tai että itsenäisyyden sijaan SNP:n pitäisi vaan yrittää ajaa lisää oikeuksia ja devolutionia (vallan jakoa). Joidenkin mielestä taas itsenäisyys on se ainoa ja oikea veto.
Tällä hetkellä kukaan ei oikein osaa varmasti sanoa kumpi puoli on voitolla, koska siitä ei ole mitään tuoreita tilastoja. SNP (Skotlannin nationalistinen puolue) voitti reilusti viimeisimmät Skotlannin parlamenttivaalit ja yksi heidän lupauksistaan kampanjassa oli Skotlannin itsenäisyyden ajaminen. Opin kuitenkin viime vuoden nationalismi kurssilla taulukoita katselemalla ja Skotlannin nationalismista lukemalla, että tämä ei suinkaan välttämättä tarkoita että SNP:tä äänestäneet olisivat tehneet sen koska ovat samaa mieltä itsenäisyydestä. 

Skotlannin mahdollinen itsenäisyys herättää useita (näin politiikan opiskelijan mielestä) mielenkiintoisia kysymyksiä. Miten käy Skotlannin EU-jäsenyyden? Missä asioissa Skotlanti aikoo jatkaa läheistä yhteistyötä Britannian kanssa ja missä lähteä täysin eri poluille? Miten jaetaan valtion velka, armeija ja ydinaseet (ydinasesukellusveneistä ainakin osa on muuten ihan Glasgown lähellä)? Mitä taloudellisia vaikutuksia tällä tulee olemaan Skotlannille? Ja mites muuten Ison-Britannian lippu; Skotlannin lippu muodostaa siitä osan? Aika moni vastauksista näihin kysymyksiin on ihan täyttä spekulointia ja melkein *piip* jauhantaa. Kukaan ei oikeasti voi varmasti sanoa mitään, koska mitään vastaavaa ei ole aikaisemmin tapahtunut. 
Meidän yliopisto on nyt jonkin aikaa järjestänyt seminaareja liittyen Skotlannin itsenäisyyteen. Maaliskuun seminaari Skotlannin mahdollisesti ulkopolitiikasta kun on jo ilmeisesti täynnä(!) niin varasin itselleni paikan huomisesta tilaisuudesta, jossa käsitellään itsenäisyyteen liittyviä taloudellisia kysymyksiä. Ihan mielenkiintoista mennä kuuntelemaan mitä siellä spekuloidaan.

Yliopistolla järjestetään huomenna myös 'mock-äänestys', jossa Glasgown opiskelijat äänestävät Skotlannin itsenäisyydestä. Viime päivinä kampuksella on näkynyt kaikennäköisiä julisteita ja kampanjointi sloganeja, ja lisäksi tietenkin niitä heppuja jotka ovat halunneet tulla juttelemaan ja saada sinut äänestämään joko kyllä tai ei. Asian tiimoilta on myös järkkäilty väittelyitä, ja vähän harmittaa etten ole mennyt kuuntelemaan yhtäkään. Pääosin olen missannut nämä ihan täysin kun olen vaan vääntänyt kirjastossa dissertationia, mutta ajattelin  ihan uteliaisuuttani kiinnittää asiaan vähän enemmän huomiota seuraavat pari päivää ja ehkä käyn huomenna jopa 'äänestämässä'. Asiasta voi lukea lisää mm. täältä ja tapahtuman facebook sivua voi käydä stalkkaamassa täällä.


Lisää aiheeseen liittyen löytyy mm. BBC sivuilta: http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-scotland-politics-19942638


2 kommenttia:

  1. Tää on tosi mielenkiintonen juttu, saa nähdä miten ihmiset äänestää. Mut toi lippuasia jäi kyl naurattamaan :D en usko, että siitä kukaan jaksais tosissaan meteliä nostaa ja jos sille linjalle lähdettäisiin, niin monella muullakin maalla vois tulla sanomista yhden jos toisenkin lipuista :D sitä paitsi, kai se yhteinen historia saa jossain symboleissa näkyäkin, kun hyvissä väleissä kuitenkin erotaan, jos erotaan :)

    VastaaPoista
  2. Hahahhaa, ei se lippu ehkä ihan tärkein tosiaan ole. Poimin sen kysymyksen vaan mukaan BBCn sivulta jossa käytiin läpi kaikkia Skotlannin mahdolliseen itsenäisyyteen liittyviä oleellisia seikkoja. Siinä sivulla oli ihan kuvien kera näytettynä tämä lippu asia :D

    VastaaPoista