Sivut

7.9.2012

Kun muutat Skotlantiin..

(Ajattelin jakaa pari juttua Skotlantiin muutosta, jotka pikaisesti tuli mieleen jos niistä vaikka olisi jollekin jotain iloa. Olisin varmaan keksinyt vielä monta lisää, mutta yritän pitää postauksen pituuden nyt jotenkin aisoissa)

Varaudu pääosin huomattavasti heikompaan asuntojen hinta-laatutasoon kuin mihin olet Suomessa tottunut. Useimmissa asunnoissa ei ole tuplaikkunoita, homevauriot maalataan piiloon, lämmitys maksaa maltaita ja parhaimmillaan vessassakin on kokolattiamatot (tämä ei ole edes mikään urbaani legenda vaan aivan totta). Kuumalle ja kylmälle vedelle on tietenkin erilliset hanat etkä ikinä saa sopivaa vettä, koska siinä vaiheessa kun kuuma hana ryhtyy lämpenemään kivasti niin se myös nopeasti sylkee tulikuumaa vettä ulos. Jos sinulle käy huono tuuri niin suihkusi tekee samaa. Voit myös valmiiksi keksiä kivoja nimiä uusille lemmikeillesi. Nimittäin niille hiirille, jotka joko tykkäävät asunnostasi niin paljon että hengaavat siellä koko ajan ja ulostelevat nurkkiin, tai jotka vain käyvät välillä kääntymässä (meidän on onneksi näitä jälkimmäisiä). Sillä ei ole välttämättä mitään väliä kuinka siisti olet tai kuinka remontoitu ja uusittu asuntosi on, jos asut ikivanhassa rakennuksessa ja roskista huolehtiminen naapurustossa on mitä on. Ole tyytyväinen ettei sisällä sentään ole rottia.
Jos asut Brittien kanssa niin varaudu myös siihen, että jos jossain säästetään ni se jokin on kallis lämmitys (yleensä se voi sentään talvella olla välillä päällä). Tässä vaiheessa kannattaa toivoa, että asunnosta löytyy ne tuplaikkunat tai sisälämpötila putoaa jo heti syksyllä hyvin nopeasti sinne 15 kylmemmälle puolelle. 

Avaa pankkitili mahdollisimman pian. Helpottaa elämää ja tällöin jos tilin avaamisessa tulee jotain ongelmia niin sinulla on aikaa hoitaa ne. Kannattaa yrittää ottaa selville muiden kokemuksia pankeista. Itse avasin tilini Lloydsiin. Tämä onnistui aikoinaan noin vartissa ilman mitään häslinkiä, pian perässä tulivat pankkitunnukset, kortti ja pin-koodi. Mukava virkailija kirjoitti meille vielä pankin koodit sun muut IBANit jotta voitiin mahdollisimman helposti siirtää samantien Suomesta tilille rahaa. Royal Bank of Scotlandista olen kuullut kaikista eniten negatiivista palautetta. Muista myös ensin ottaa selvää mitkä kaikki paperit sinulla täytyy olla mukana kun lähdet avaamaan tiliä. Näin säästyt ylimääräiseltä vaivalta ja saat asiat helposti hoidettua.

Älä panikoi, jos et ymmärrä sanaakaan siitä mitä taksikuski tai kaupan täti juuri sanoi. Varsinkin jos he puhuivat kunnon Glasgown murretta niin olet aika velho, jos se samantien taipuu. Tästä ei kannata murehtia, koska ei ne natiivitkaan ymmärrä. Juttelin juuri toissapäivänä Open Day- parini kanssa joka on kotoisin Edinburghista siitä kuinka ei hänkään aluksi (eikä aina vieläkään) ymmärrä vahvaa Glasgown murretta. Ja Edinburgh on siis alle tunnin matkan päässä Glasgowsta.

Mene Ikeaan. Sieltä saa halvalla kaikkea tuttua ja kivaa jonka avulla saa pienellä vaivalla asuntolankin huoneesta viihtyisän ja kivan. Mukaan voi napata myös näkkileipää ja niitä kuuluisia lihapullia. Jos Ikea tuntuu liian tutulta ja haluat välttää kaikkea tälläistä niin mene Argosiin ja Primarkkiin (sieltä saa yllättävän hyviä petivaatteita).

Muista rekisteröityä lähimmälle lääkäriasemalle. Sen saa helposti ja nopeasti hoidettua. Ei ole yhtään kivaa, kun freshers' flu iskee etkä pääse suoraan lääkärille valittamaan ja hakemaan nappuloita jotta paranet pian ja pääset jatkamaan iloisia iltoja (kokemuksesta tosin sanon, että yleensä se paras lääke freshers' fluhun on oikeasti kunnon lepo). Äläkä hamstraa Suomesta kauheata lääkevarastoa. Jos käytät jotain lääkettä säännöllisesti niin ota sitä matkaan sen verran, että selviät kunnes pääset täällä lääkärille. Ja miksikö kannattaa tehdä näin? Koska täällä Skotlannin puolella niin lääkärillä käynti kuin reseptilääkkeetkin ovat täysin ilmaisia. Sinulta ei pyydetä mitään maksua edes sen jälkeen kun olet viettänyt pari yötä sairaalassa, ollut leikkauksessa, käynyt kontrollissa ja ravannut joka viikko puolisen vuotta fysioterapiassa (true story). 

Älä luota kouluruokaan. Britannian ja Suomen kouluruoka eivät ole mitenkään verrannollisia. Meidän yliopiston ruokahinnat ovat suht ok, mutta voisi olla halvempaa. Salaattia saat melkein etsimällä etsiä, mutta jos olet valkoisen leivän ja pizzan ystävä niin sinulla ei ole mitään hätää. Hedelmiä onneksi saa kiitettävästi. Suosittelen lämpimästi omia eväitä!

Käy ulkona syömässä. Se on yleisesti halvempaa kuin Suomessa ja vaihtoehtoja on aivan hirveästi. Intialaisen ruoan ystäville tiedoksi, että Glasgow on yksi Britannian 'curry kaupungeista'. Intialaista, ja aika hyvää ja kohtuuhintaista sellaista, löytyy useammastakin kulmasta. Jos olet kunnon roskamässysafkan ystävä niin täältä päin maailmaa löytyy mäkin lisäksi myös mm. Burger King ja KFC kohtuuhintaan.

Ota opiskelijakortista hyöty irti. Opiskelijakorttia kannattaa heilutella vaikka missä. Sillä saa alennusta mm. leffassa, subwayssa, lihakaupassa, hedelmäkaupassa, kalakaupassa, topshopissa, newlookissa, fred perryltä, dorothy perkinsissä, oasiksella, house of frasersissä, mangossa, monessa alusvaatekaupassa..you get the idea. Freshers' weekillä saa myös yleensä kasapäin oikeasti hyviä alennus/ilmaiskuponkeja, joten katso ne samantien läpi äläkä unohda niitä loppuvuodeksi jonnekin laatikon pohjalle ja kiroa kun löydät ne vanhentuneena tehdessäsi kevätsiivousta.

Nauti, ulkomailla opiskelu ei ole kaikkien juttu eikä siinä ole mitään hävettävää jos päädytkin palaamaan Suomeen. Yritä kuitenkin pitää alusta asti positiivinen asenne, lähde muiden mukaan eri tapahtumiin ja tutustu uusiin ihmisiin, kokeile uusia harrastuksia ja liity vaikka pariin omalta tuntuvaan societyyn, tutustu uuteen asuinkaupunkiisi ja ennenkaikkea muista pitää hauskaa. Briteissä opiskelu on hieno kokemus ja kävin miten kävi niin tuskin tulet ikinä katumaan sitä että tänne päin lähdit.

(Glasgown yliopisto..piti laittaa tähän postaukseen joku kuva)





8 kommenttia:

  1. Mulla oli kyllä tuo pankkitilin avaaminen aika hankalaa, saamieni ohjeiden mukaan tilasin Nordealta tiliotteen Sotlantiin, mutta se ei sitten kelvannutkaan, ja minulla ei ollut muuta proof of address'iksi kelpaavaa. Ainoa paikka josta sain tilin pelkällä passilla oli Santander, mutta sieltä sai ilmaiseksi vain käteiskortin (koska tienasin just alle sen £1000 rajan), joten päädyin ottamaan Santanderin tilin käteiskortilla, odottamaan, että sieltä tuli eka tiliote, ja menin sitten sillä Barclaysiin.
    Toisaalta, jos opiskelemaan menee, niin olen ymmärtänyt että Fresher's week:in aikana saa tilin avattua naurettavan helposti, joten ehkä siinä on sitten se ero... Se on kuitenkin varmaa että tämän ordealin jälkeen tuo tili pysyy auki ikuisesti, asun sitten missä vaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on tosiaan aika hankalia jos ei ole sitä proof of addressia (meiltä kelpasi asuntolan kirjekuori jossa saatiin tänne tullessa avaimet ja jossa oli osoite). Onneksi jokainen sen saa aina jotenkin auki, vaikka välillä joutuukin vähän tappelemaan :D

      Poista
  2. Voi, olen niin kateellinen lääkäreistä siellä. Täällä rajan takana pelkkä konsultointikäynti maksaa sen 50e, ellei ole sitä melkein 1000e/vuosi maksavaa sairasvakuutusta. Myös opiskelujen ilmaisuus kadehdituttaa. Täällä saa ns. ilmaisen tutkinnon, mutta käytännössä 'rekisteröintimaksut' yms, ovat pari tuhatta / vuosi. Ei sillä, että juuri nyt edes haaveilisin opiskelusta, mutta tulevia lapsia ajatellen.

    Muuten kuulostaa ihan samalle touhulle kun täälläkin. :) Etenkin kylmät ja huonokuntoiset talot, huoh. Onneksi me löydettiin oikein lämmin ja ilman ainoatakaan kokolattiamattoa. Mutta saa tästä kyllä maksaakin. Niin ja sellaisen vinkin voin kertoa, en tiedä miten sielläpäin, mutta täällä on todella paljon puolalaisia maahanmuuttajia. Itseasiassa niin paljon, että täällä on paljon puolalaisia elintarvikekauppoja. Sieltä löytyy tosi paljon sellaisia ruokia joita minä ainakin olen jäänyt kaipaamaan. Hyviä leivänpäällisjuustoja, maitorahkaa, vanilijasokeria, mannaryynejä, jonkinlaista ruis-sekaleipääkin usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä vinkistä!:) Olen itsekin kuullut tuon joskus mutta jotenkin aina pääsee unohtumaan. Voisinkin lähiaikoina lähteä metsästämään lähintä puolalaista kauppaa.
      Teidän asunto kuullostaa kyllä hyvältä. Ja oon täällä oppinut, että mieluummin maksan sitten enemmän vuokraa (ei tämä nykyinen asunto tosiaan mikää halpa ole) kuin esimerkiksi palellun sisällä kuoliaaksi.
      Oho, en tiennytkään, että siellä päin on noinkin kallista!Englannissahan joutuu maksamaan terveyspalveluista enemmän kuin Skotlannissa. Skotlannin hallitus kun n. vuosi sitten muutti reseptilääkkeet ilmaisiksi niin Englannin puolella niiden hinta nousi..

      Poista
  3. Kiiiiiiiiiitos vinkeistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oole hyvä, toivottavasti niistä oli jotain apua:) Jos tulee vielä mieleen jotain mistä haluaisit tietää niin kysäise. Mihin Skotlannin yliopistoon olet muuten tulossa?

      Poista
  4. Asuitko sä ekan vuoden koulun asuntolassa? Mistä kautta oot löytänyt nykyisen asuntosi? :) oon hakemassa Edinburghin yliopistoon. Mitä opiskelet Glasgowssa? :) en tiedä, ootko kirjoittanut siitä jo, mutta oon uusi lukija! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heip!Kiva kun kommentoit, on aina hauska tietää ketkä tätä käy lukemassa :) Asuin ensimmäisen vuoden asuntolassa, ja vaikka se saattaakin olla vähän kalliimpaa kuin yksityisellä asuminen niin oli ehdottomasti sosiaalisen elämän ja tänne sopeutumisen kannalta huippu päätös. Nykyinen asunto on yhden välitysfirman kautta, ja edellinen oli ihan yksityiseltä. Asuntoja löytää yleensä kohtuullisen helposti, mutta ne kannattaa aina ehdottomasit käydä katsomassa ennenkuin sitoutuu mihinkään (pelkkiin kuviin ei kannata luottaa!).
      Opiskelen viimeistä vuotta politiikkaa eli kohta pitää alkaa miettimään todella mitä ensi vuonna tekisi!Edinburgh on kyllä todella nätti paikka. Mitä oot hakemassa opiskelemaan?

      Poista