Sivut

6.9.2012

'This island is way too small for all these foreigners, don't you think?'

Sunnuntaina piti päästä samantien Maryhillin Tescoon hakemaan täytettä masentavan tyhjiltä näyttäville ruokakaapeille. Tulipahan myös vihdoin ostettua uusi uunivuoka, joka on kummitellut mielessä jo melkein vuoden (pari mitä omistettiin ennestään on niin avuttomia). Lampsin pitkän kauppakierroksen jälkeen tyytyväisenä katkarapukasani ja muiden kivojen tuotteiden kanssa kassalle, jossa maailmaa ihmetteli herttaisen oloinen vanha rouva jonka pöyhkeät hiukset olivat vertaansa vailla. Keskustelu alkoi mukavasti kun rouva kyseli mistäs päin maailmaa oikein ollaan ja opiskellaanko Glasgowssa. Sitten tuli vastaan se pelätty kysymys, johon kun täällä vastaat niin keskustelun aihe muuttuu 99% varmuudella. 

'Mitä opiskelet?'
'Politiikkaa'
'................ * nenän nyrpistys*'

Moni, varsinkin vanhempi henkilö, täällä tuntuu uskovan, että 'opiskelen politiikkaa'= 'minusta tulee suoraan isona poliitikko joita te niin vihaatte.' Koska kaikista politiikan opiskelijoistahan tulee suoraan politiikkoja..koska me kaikki niin halutaan juuri se ura (EI). Tässä vaiheessa keskustelun aihe yleensä siirtyy siihen kuinka Brittipolitiikot ja hallitus ja kaikki on aivan läpeensä mätiä eikä tee mitään oikein. Johtaa vaan maataan turmioon. 'Onneksi ei sentään liitytty siihen euroon, on toi Euroopan Unioninkin jäsenyys aika paha..'

Tällä kertaa aiheeksi ei muotoutunut kuitenkaan suoranaisesti 'huono ja läpeensä mätä Brittihallinto' vaan ulkomaalaiset. Rouva ryhtyi päivittelemään sitä kuinka Britteihin tulee ja päästetään aivan liikaa ulkomaalaisia, jotka suoranaisesti vievät kaikki rahat, työpaikat ja jopa tilankin asua. 'Eihän tälläiselle saarelle voi mitenkään mahtua enää kauheasti ihmisiä.'  Niinpä niin. 

Toisena yliopistovuonna kävelin West Endissä kohti metroa, kun huomasin joukon nuoria miehiä hienot puvut päällä. He olivat paikalla edustamassa yhtä Britannian nationalistista puoluetta (nämä puolueet saa parhaimmillaan persutkin näyttämään maahanmuuton suurilta kannattajilta) ja huutelivat sloganeja kuten ' Britannia takaisin Briteille' ja sitä rataa. Edelläni kulki ohi pari tummempaa henkilöä jotka saivat osakseen pahoja katseita..sitten tulin minä ja samantien oltiin työntämässä käteen lehtistä ja kysymässä, että 'oletkos oikeasti miettinyt tätä ulkomaalaisten liian suurta määrää Britanniassa?!' 'Haluaisitko allekirjoittaa tämän blablalaa' 'Ei, kiitos'. 

Itsekin kun olen täällä ulkomaalainen on näitä keskusteluja välillä hieman vaivaannuttava käydä, koska ikinä ei oikein tiedä, että laskeeko siinä vieressä kiihkeästi avautuva henkilö sinutkin tilaa vieväksi ulkomaalaiseksi vai oletko kenties ihan ok, koska satut olemaan Pohjoismaasta tuleva erittäin vaalea yksilö.
Vaikka olenhan minä tietenkin siinä mielessä aika paha, kun saan käydä yliopiston ilmaiseksi ja olen varmaan vienyt jonkun paikallisen opiskelupaikankin ja ties mitä muuta.

Mikään tälläinen ei ole ikinä täällä kuitenkaan häirinnyt tai vaivannut minua. Ensi kerralla voisin melkein puhtaasta uteliaisuudesta kysäistä, että tarkoitetaanko tällä 'ulkomaalaiset' termillä nyt sitten ihan kaikkia, vai vain joitain tiettyjä ulkomaalaisia. Mitäs luulette?

Arvatkaas muuten miten nero poikaystäväni päätti (puoliksi piruillen) vastata kun Tescon rouva ihan lopussa sitten vielä kyseli mitä meinataan tehdä kun valmistutaan. 'Will just live on benefits'. Tämä vitsi ei rouvan ilmeestä päätellen oikein osunut ja uponnut perille..

5 kommenttia:

  1. En oo vielä edes päässyt sinne saarelle kun tuo 'vievät kunnollisten skottien työpaikat' iski jo vastaan. Freshersien FB-sivulla joku skotti valitti jo kovaan ääneen sitä miten ulkomaalaiset vievät kovaa raatavien skottien opiskelupaikat... Ehkäpä tuosta kaverista on tulossa se stereotyyppinen poliittiikka opiskeleva poliitikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä kyllä riittää joka lähtöön (mut niinhän se on Suomessakin). Me voidaa kuitenkin onneksi aina EU-opiskelijoina todeta että päästään sisään tasan siksi että ollaan hyviä eikä sen takia että tuotaisiin koululle paljon rahaa, tai näin se yleensä ainakin menee :D

      Poista
  2. Mä olin kerran täydessä bussissa Lontoossa, jossa hieman yli-virkistäytynyt mies tarjosi istumapaikkaansa naisille kysymyksellä "are you English?". Kerran se sai vastaukseksi "no, I'm Scottish", mutta se kelpasi kuitenkin. Mies tietenkin julkisti myös kovaan ääneen mielipiteitään maahanmuuttajista, jotka vie työt ja muut, mutta hänen istumapaikkaansa he eivät selvästikään veisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa :D Koska se onkin niin vakavaa jos siihen istuu joku ulkomaalainen. Voi meitä ihmisiä välillä.

      Poista
  3. Kaipa tähän voisi todeta silleen filosoofisesti että eipä ainakaan tule tylsää kun on jos minkinlaista paatin keikuttajaa ;)

    VastaaPoista