Sivut

25.10.2012

11 kallista juttua joita opiskelijat eivät tarvitse

Luin juuri independentin sivuilta artikkelin '11 expensive things student's just don't need'  eli 11 juttua joita opiskelijat yksinkertaisesti eivät tarvitse, ja ajattelin huvin vuoksi verrata itseäni tähän listaan ja katsoa josko kokisin jotain ahaa-elämyksiä.

1. Auto
Ei koske minua lainkaan, eikä suunnitelmissakaan ole ostaa autoa vielä pitkään pitkään aikaan. Päinvastoin, voisin katsoa kuinka pitkään selviän ilman moista kapistusta. Julkisilla ja kävelemällä pääsee pitkälle. Mieluummin ostaisin vaikka pyörän. Artikkeli on kyllä täysin oikeassa sen suhteen, että täällä auto on opiskelijalle useimmiten täysin turha rahareikä.
Siirrytään seuraavaan..

2. Älypuhelin
Upsista..Artikkelin mukaan smartphonet voivat olla kivoja ja käytännöllisiäkin mutta halvemmallakin puhelimella selviää. Yksi perusteista tosin on, että puhelinlaskut smartphonessa ovat kalliimpia koska täällä päin suurimmalla osalla puhelin on osa sopimusta. Minulla näin ei kuitenkaan ole, joten leikin ettei tämä koske minua. 

3. Tv ja Tv-lupa
Juttu sanoo, että ilmankin pärjää, koska läppärillä voi katsoa BBC iplayeria, ITV:tä, Channel OD:tä ja sitä rataa ilman että on velvollinen maksamaan kallista tv-lupa maksua. Itsekin olen tällä periaatteella mennyt viimeiset kolme vuotta ja aionkin hankkia tv:n vasta kun olen töissä. Tähän mennessä tämän listan kanssa menee ihan hyvin..

4. Matkustaminen
Independent puhuu matkustamisesta matkoina maan sisällä kotiin vanhempien luo käymään, mutta kaipa tähän voi laskea kaiken matkustelun. Niinkuin vaikka törkeän kalliit lentoliput jouluksi Kööpenhaminan miniloman kautta Suomeen tai suunnitelmani lähteä keväällä Aasiaan. Toki matkustelun välttäminen säästää rahaa, mutta ei kai kukaan matkusta jos ei ole rahaa siihen? Ja voihan sen rahan ehkä käyttää muuhunkin, mutta..elämässä pitää olla kivoja matkasuunnitelmia. Eri asia tietenkin, jos on joka viikonloppu suuntaamassa jonnekin.

5. Alkoholi
Jos olisin ensimmäisen vuoden opiskelija niin tämä saattaisi olla aikamoinen rahareikä, mutta rehellisesti sanottuna nykyään tulee juotua alkoholia niin harvoin, että voin hyvin mielen ohittaa tämän kohdan.

6.Liha
Auts. En ehkä syö lihaa niin paljon kuin parisen vuotta sitten, ja muutenkin ruokavalioni on huomattavasti enemmän kasvispainotteinen kuin ennen. Tämä juurikin siksi, että liha on kallista. Mutta jos en ostaisi lainkaan lihaa niin mitähän ihmettä mä sitten söisin kun joudun niin kovasti jo välttämään viljatuotteita ja rajoittamaan perunan ja riisin syöntiä. Musta varmaan tulisi pupu, kun en keksisi mitä söisin. Toisin sanoen, en halua luopua lihasta täysin! Tästä ei nyt neuvotella. Kuitenkin, onnittelut jos olet onnistuneesti täysin kasvissyöjä!

7. Koulukirjat
Totta, niiden ostamista kannattaa välttää jos vaan voi. Tai ainakin ostaa halpoina versioina Amazonista tai yliopiston käytettyjen kirjojen kaupasta. Tietyt kirjat on kätevä omistaa, mutta kannattaa tarkasti harkita, että mitkä ja kuinka paljon niihin kannattaa laittaa rahaa. Päälle kolmen vuoden aikana olen huomannut, että jotkut ostamani kirjat on tullut todella tarpeeseen ja joihinkin olen hädin tuskin koskenut kunnolla. Lisäksi, on todella ärsyttävää muuttaa kun omistat vinon pinon painavia kirjoja joista suurimmalla osalla et luultavasti enää ikinä tee mitään. Jos joku haluaa ostaa halvalla kirjoja keski-ajan historiasta niin täältä löytyisi!

8. Kallis läppäri
Jutun mukaan n.£300 läppärilläkin pärjää. Ehkä sillä pärjää, mutta läppärin suhteen en henkilökohtaisesti lähtisi tinkimään. Kunnon läppäri kuitenkin helpottaa elämää kummasti ja yleensä ne kalliimmat myös kestävät pidempään. Omani on tosin jo yli kaksi vuotta vanha MacBook Pro eli ei mitenkään uusin ja mahtavin saatavilla oleva läppäri joten  voinko sopia ettei tämä(kään) kohta koske minua?Toisaalta, tiedän että siinä vaiheessa kun tämän murun aika jättää niin hankin uuden Macin.

9. Tulostin
Totta, yksinkertaisesti ei ehkä kannata. Yliopistolla on monta tulostinta ja yksi tuloste maksaa 5p. 

10. Kuntosalijäsenyys
Artikkelin mukaan yliopiston kuntosalijäsenyys saattaa olla hieman halvempi kuin muiden paikkojen, mutta ei ehkä silti kannata. Aina voi käydä lenkillä, uida meressä, joogata kotona tai harrastaa seksiä. Totta, mutta meidän kuntosalijäsenyys on £50/vuodessa joten ehkä sen raaskii maksaa, ihan vaan senkin takia jotta ei tarvitse uida vaan jääkylmässä meressä, jos haluaa uimaan. 
Jos maksu olisi paljon kalliimpi niin sitten harkitsisin liikuntaa ilman jäsenmaksuja. Liikunnan mahdollinen kallis hinta ei muuten ole tämänkään artikkelin mielestä siis mikään hyvä syy jättää liikkumatta. On monta tapaa liikkua ilmaiseksi tai halvalla!

11. Tietokone software
Ei kai näihin oikeasti kauhesti mene kellään rahaa? Kunhan läppäriltä löytyy jonkinlainen kirjoitusohjelma niin sillä pötkii jo pitkälle. Ei tarvitse välttämättä ostaa mitään upouutta ja törkeän kallista Microsoft Office pakettia. Tietenkin, jos oikein haluaa säästää niin ei hanki läppäriä eikä ohjelmia, vaan käyttää pelkästään koulun tietokoneita.

Toisin sanoen, en kannata kaikkea mitä tämä lista ehdottaa (vaikka niin ehkä säästäisikin rahaa) mutta se on toki jokaisen oma asia miten rahansa käyttää ja elämänsä elää. Onhan se toki välillä vähän hassua, kun opiskelija avautuu olevan todella köyhä samalla kun tarkastaa uusimmasta älypuhelimestaan sähköposteja ja kantaa kainalossa uusinta MacBook Pro:ta, tai jotain muuta vastaavaa (vaikka eihän se tarkoita, että opiskelija olisi itse kyseiset laitteet makasnut). Olen kuitenkin aika yllättynyt ettei listalla ollut esimerkiksi mainittu ravintoloissa ruokailua tai vaatteiden shoppailua, koska niihin uppoaa helposti useampikin pennonen. 

Miten teillä menee tämän listan kanssa 'yksiin'?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti