Sivut

26.10.2012

Haaveita Briteissä opiskelusta?

Olen aikaisemminkin kirjoittanut jotain tämän tyylisiä postauksia, mutta ajattelin nyt kirjoittaa näin vanhempana ja 'viisaampana' joistain asioista joita kannattaa tosissaan miettiä kun haaveilee tänne päin hakemisesta. Hakuaikahan umpeutuu tammikuussa, joten tässä on vielä kaikilla hyvin aikaa rustailla personal statementtejä, lähettää ne vaikka tarkistettavaksi ja laittaa hakemus menemään. 
Ulkomailla opiskelu voi olla monen haave, olihan se omanikin, mutta kannattaa tosissaan miettiä onko kannattavampaa lähteä tekemään koko tutkintoa esimerkiksi tänne Britteihin vai hakea Suomeen ja lähteä sieltä vaihtoon. Jokainen tietysti tekee oman päätöksensä, mutta on pari asiaa jotka kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon. Ensinnäkin, koulutusjärjestelmä on täällä todella erilainen kuin Suomessa. Täällä sillä on väliä missä, ja kuinka arvostetussa, yliopistossa opiskelet. En tarkoita, että vain joidenkin vaihtelevien ranking-listojen top.10 kelpaa, mutta kannattaa silti katsoa ettei päädy niihin jotka löytyy listan häntäpäästä. Tämä siksi, että se saattaa oikeasti sabotoida niin jatko-opiskelu kuin työpaikanhakua valmistuttuasi. Tämän lisäksi, opetuksen taso ja muiden opiskelijoiden motivaatio on näissä kouluissa yleensä huomattavasti alhaisempi. Toisin sanoen, sillä missä opiskelet ON väliä! Ranking listoja ei kannata lukea kuin raamattua, koska ne näyttää välillä mitä sattuu mutta niistä saa kuitenkin jonkinlaista osviittaa siitä minkälainen maine ja arvostus kyseisellä yliopistolla on. Kannattaa myös muistaa, että ulkomaalaisella tutkinnolla on Suomesta tunnetusti hankala saada heti töitä (jos Suomeen paluu heti tutkinnon jälkeen on siis suunnitelmissa). Jos arvosanoillasi pääsee vaan näihin ns. huonompiin yliopistoihin niin kannattaa perinpohjaisesti miettiä onko kannattavaa lähteä Britteihin vai tehdä Suomesta vaihtovuosi. Päätös on jokaisen oma, mutta realiteetit on hyvä olla tiedossa. Itse olin päättänyt, että jos en pääse suhteellisen arvostettuun ylipistoon, en lähde.

Niitä ranking listoja voi esimerkiksi katsella täältä:

Tästä päästään siihen toiseen asiaan eli lukuvuosimaksuihin. Englannin puolellahan ne nousi nyt lähes joka yliopistossa huimaisemaan £9000/vuodessa summaan. Siihen saa lainan, mutta siinä on myös mukavasti takaisinmaksettavaa, varsinkin jos joudut ottamaan siihen päälle vielä elämiseen Suomen opintolainaa. Voin sanoa, että itse en aikoinaan hakenut lainkaan Englannin puolelle koska se n.£3000 vuodessa tuntui jo liian korkealta summalta, varsinkin kun nykyinen työllisyystilanne on mitä on. Jos koet, että £9000/vuodessa mistä tahansa tutkinnosta on ok, niin anna mennä. Jos summa tuntuu hurjalta niin kannattaa miettiä onko se yliopisto johon haluat sen arvoinen ja tuleeko se ns. maksamaan itsensä takaisin. Skotlannissa lukuvuosimaksut EU-opiskelijoille ovat ainakin toistaiseksi £0 eli ilmaista. Englannin lukuvuosimaksujen nousun myötä tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että Skotlannin yliopistopaikoista on entistä suurempi kilpailu. Esimerkiksi hakemukset Glasgown yliopistoon nousi 11% vuodesta 2011 vuoteen 2012 (eli silloin kun Englannin lukuvuosimaksut ponnahti ylös). Kannattaa myös muistaa, että vaikka Skotlannissa opiskelu on ilmaista, yliopiston tasolla voi silti olla merkitystä tulevaisuutesi kannalta.

En ole itse vielä hakenut graduate töitä (lähinnä koska olen ihan pihalla siitä mitä haluaisin tehdä ja saatan vaan suosiolla pitää välivuoden), mutta näin viimeisen vuoden opiskelijana olen kuullut useammankin careers service puheen työnhausta. Useimmiten sillä mitä ainetta opiskelet ei välttämättä ole väliä. Se mikä merkitsee on tiedot ja taidot joita sen aineen opiskelu on sinulle antanut, minkälaisia arvosanoja olet saanut ja mitä muuta olet tehnyt kuin vain opiskellut (järjestötoiminta, joukkuelajit jne). Toisin sanoen, mitä ikinä opiskeletkin niin tee se hyvin!Pakko kai se on myös mainita, että joillain tutkinnoilla on arvostetumpi maine kuin toisilla. Lisäksi on näitä ns. mickey mouse-tutkintoja, nimestä voitte varmaan päätellä mitä niistä ajatellaan.

Opiskelu täällä on myös paljon koulumaisempaa kuin Suomen yliopistoissa. Käytännöt saattavat hieman vaihdella yliopistoittain, mutta esimerkiksi täällä Glasgown yliopistossa seminaareihin on pakko osallistua, ja sitä valvotaan. Jos olet pois, tulee sinun selvittää miksi. Jos olet liikaa pois ilman erittäin pätevää syytä, et pääse kurssia läpi joka saattaa pahimmillaan johtaa siihen ettet pääse etenemään seuraavalle vuodelle. Kurssien arvosanat määräytyvät joko esseiden, tentteihin tai niiden yhdistelmän perusteella. Esseille annetaan tietyt palautuspäivät ja ne on myös palautettava silloin, jollei ole pätevää syytä ja hakenut etukäteen lisäaikaa. Yleensä nämä palautuspäivät vielä sattuvat lähekkäin, tai ovat täsmälleen samat. Tenttikausia on yleensä, ainakin kahden ensimmäisen vuoden aikana, vuodessa kaksi, joulukuussa ja keväällä huhti-toukokuussa. Yliopisto ilmoittaa milloin minkäkin kurssin tentti on ja se tentti on tehtävä juuri silloin. Jos olet jostain syystä niin sairas ettet pääse osallistumaan, tai et pääse tenttiä läpi, ainoa mahdollisuus uusintaan on elokuussa. On myös hyvä huomioda, että jos et pääse läpi ja joudut uusintaan niin et voi saada enää D:tä parempaa, ja toiseksi jos olet päässyt läpi niin et ole oikeutettu enää uusimaan. Jos hingut siis Suomen systeemin kaltaista vapautta niin kannattaa miettiä oletko valmis luopumaan siitä Briteissä opiskelua varten. Itse on sanottava, että välillä tämä systeemi ärsyttää ja luo kauhean stressin, mutta ainakin tulee kaikki tehtyä ajallaan (tavalla tai toisella).

Lisäksi on hyvä huomioida, että täällä harjoittelut ei usein kuulu opintoihin. Toki niitä kannustetaan tekemään, mutta ne voi tehdä vaan kesäisin, useat niistä on palkattomia (yliopistolta ei sitten irtoa siihen rahaa) ja varsinkin niihin jotka ovat arvostetuissa firmoissa ja ovat palkallisia on kova kilpailu. Hakuaika näihin umpeutuu usein helposti ennen joulua!

Tämän postuaksen tarkoitus ei ole uskotella, että tänne ei kannattaisi tulla vaan tuoda esille joitain realiteetteja joita moni ei välttämättä tule ajatelleeksi tai ei tiedä. Kuten monesta aiemmasta postauksestani voi päätellä niin itse olen todella tyytyväinen siihen, että lähdin tänne enkä kadu sitä lainkaan. Ulkomaille lähtö on ehkä jopa paljon helpompaa ja vaivattomampaa kuin moni kuvittelee. Mutta se on kuitenkin monelle myös kohtalaisen iso päätös johon saattaa upota hurjia summia rahaa, joten kannattaa tarkasti harkita mitä tekee.

Jos jollain on tähän liittyviä kysymyksiä niin kommenttiboksiin vaan raapustelemaan!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti