Sivut

14.10.2012

Opiskelijan ruokakaappi part.1

Yksi asia josta yleensä kysellään paljon, kun mainitsen opiskelevani ulkomailla, on ruoka. Aika usein kysellään mm. mitä opiskelijana syön Skotlannissa? Löytyykö laktoosittomia tuotteita, entä gluteenittomia? Mikä on ruokabudjetti/kuinka kallista ruoka on/missä kannattaa käydä? Koska olen kovasti hyvän ruuan perään niin ajattelin tehdä kaksiosaisen postauksen, jossa yritän vastata ainakin joihinkin niistä ruoka-aiheisista kysymyksistä joita on vuosien varrella tullut vastaan.

Jos olisin kirjoittanut tällaisen postauksen kolme vuotta sitten niin olisin pystynyt hyvin lyhyesti ja ytimekkäästi tiivistämään ruokatapani; valmisruuat ja subway-patongit. Kolme vuotta sitten uskoin vakaasti etten osaa kokata mitään ja parempi jos en edes sen pahemmin yritä. Etsin sitten vaan joskus miehen joka on loistava kokki. Ystäväpiirissäni sattuu kuitenkin olemaan paljon innokkaita kokkailijoita ja vähitellen itsekin onnistuin kokeilemaan uusia ruokia ja ylipäätään innostuin kokkaamaan. Näin myös huomasin, että en olekaan epätoivoinen tapaus ja innostuin vielä lisää. Nykyään tykkään kokata, kokeilla uusia ruokia, muunnella reseptejä ja erityisesti tykkään syödä tekemääni ruokaa (koska se on lähes poikkeuksetta todella hyvää, vaikka itse sanonkin). Enkä muuten mielelläni edes harkitse syöväni valmisruokaa, jos ei ole aivan pakko. Kokkaaminen itse on myös siinä mielessä loistavaa, että se tulee usein halvemmaksi kuin valmisruokien vetely (ellet sitten syö joka päivä icelandin 1punnan valmisruokia).

Nykyään kaapistani löytyy aina tiettyjä aineksia joita käytän usein ruuanlaitossa. Näitä ovat (perus suolan ja pippurin lisäksi) mm.  kuivatut chilihiutaleet, valkosipuli, soijakastike ja tuore inkivääri. Tykkään siis kokata paljon Aasialais tyylistä ruokaa, ja valkosipuli on yleisestikin aivan must. Ilman sitä ruoka ei ole ruoka. Muuten kotoa löytyy myös aina jotain hedelmiä ja vihanneksi joita voin napsia opiskelujen lomassa. Tämän lisäksi olen huomannut, että syön kausiluontoisesti jotain tiettyä 'herkkua' suuria määriä. Toisena yliopistovuonna se oli tuore pinaatti, viime vuonna pak choi ja tänä vuonna olen tunkemassa chestnut sieniä joka paikkaan/joka ruuan sivuun (tässä vaiheessa joku tietävä voisi muuten valaista että mitä nämä chestnut sienet ovat suomeksi?).

Oma ruokakaappini ei siis ole 'stereotyyppinen' opiskelijan ruokakaappi josta kai pitäisi löytyä lähinnä pastaa, tonnikalaa ja halpoja nuudeleita (niitä tosin löytyy omastakin kaapista hätävarana). Parin vuoden aikana olen todennut, että säästän mieluummin vaikka vähentämällä juhlimista kuin syömällä huonommin. Saman periaatteen myötä olen alkanut myös tekemään suurimman osan ruokaostoksistani Waitrosessa. Joka ei loppujen lopuksi edes ole niin överi kallis kuin voisi luulla. Tykkään myös suunnitella viikon pääruoat etukäteen, se on melkein yhtä hauskaa kuin ruuan ostaminen ja kokkaus itsessään.


Kokkailusta täällä muuten tekee välillä haastavaa se, että pienestä pitäen en ole pystynyt syömään kauheasti maitotuotteita ja täällä päin ei ole pilkahdustakaan siitä laktoosittomien/hyla-tuotteiden valikoimasta joka Suomesta löytyy. Onneksi pystyn syömään laktoosia tiettyyn pisteeseen saakka, ja olen onnistunut löytämään laktoositonta maitoa ja juustoa (bongasin sen vasta pari viikkoa sitten Waitrosessa, oh joy!). Aamujogurtiksi syön soija-jogurttia jota sitäkin saa parinakin makuna ok-hintaan. Toinen haaste on vatsani herkkyys vilja-tuotteille. Varsinaista keliakaa minulla ei ole, mutta ilmeisesti kuitenkin jonkinasteinen yliherkkyys joka pahenee mm. stressin myötä. Ehkä hieman yllättäen täällä on helpompi löytää glutein-free tuotteita kuin laktoosittomia. Monella kaupalla on free from- tuotevalikoima hyllyt joissa löytyy aika hyvin kaikkea pastasta kekseihin gluteenittomana. Itse en oikeastaan ole pahemmin näitä käyttänyt vaan pyrkinyt pääosin välttämään ruokia (kuten pastaa) joista tulee huono olo ja korvaamaan ne mm. vihanneksilla ja perunalla. Keliaakikko saa muuten oman lääkäriaseman kautta gluteenittomia tuotteita reseptillä ilmaiseksi! Aika kätevä ja kiva järjestely. 
Ymmärtääkseni kasvissyöjillä on täällä myös aika hyvät apajat ja loistava valikoima tuoreita herkkuja. Aika monessa valmis salaattipussissa muuten lukee ohjeistus 'sopii kasvissyöjille'..Vaikka syönkin paljon kasviksia/hedelmiä jne niin en osaa aikamoisena lihansyöjänä kommentoida tähän sen enempää.

Kuitenkin, oli dieettisi mikä tahansa niin varmasti löydät jotain hyvää suuhunpantavaa suhteellisen pienellä vaivalla. Paras on myös opetella kokkaamaan edes jotenkin, saat hyvää ruokaa halvemmalla!






4 kommenttia:

  1. Tykkään blogistasi tosi paljon ja olen jo pidemmän aikaa seuraillut sitä. Itselläkin olisi aikomus hakea sinne Skotlantiin päin opiskelemaan:) Olisi kiva, jos tekisit reseptipostauksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäät ja mukavaa kun laitoit kommenttia. On aina kiva tietää ketä täällä blogissa käy :) Joo! Voisin tehdä pari reseptipostausta oikein mielelläni, eiköhän ensimmäinen ilmesty viikon sisään.

      Poista
  2. Pisti silmään toi Muumi- limu sun kaapissa! :D Ihana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Kyllähän nyt ainakin yksi Muumi-limu piti ottaa Suomesta mukaan. Harmi vaan, että join sen juuri vkl pois. Onneksi kohta on joululoma niin pääsee hakemaan lisää!

      Poista