Sivut

8.2.2012

'The Amazing University of Glasgow'

Täällä Briteissä on yli 100 yliopistoa (joku fiksu joskus keksi, että nimetkäämme myös ns.ammattikorkeakoulut yliopistoiksi) joista kaikki mainostavat ja markkinoivat itseään kaikenlaisilla ylisanoilla, järjetävät avoimia päiviä joissa tavoitteena on luonnollisesti antaa yliopistosta niin mahtava kuva kuin mahdollista ja lähettävät työntekijöitä keväisin seikkailemaan ympäri maata ja markkinoimaan yliopistoa. Monet paikalliset tuntuvat lukevan yliopistojen ranking listoja kuin tosi uskovaiset raamattua ja monesti yliopistot top.30 ulkopuolella (ellei jo top.25 ulkopuolella) ovat 'roskaa'. Mitäs siitä, että yliopistojen sijoitus saattaa muuttua listalla parikin sijaa, riippuen siitä mitä tutkittua osa-aluetta painotetaan.. Oxford ja Cambridge ovat muuten poikkeus, ne eivät sieltä top kahdesta taida liikkua minnekään vaikka vaihtaisit mitä painotuksia.

Tämä hehkutus markkinointi tuli mieleeni siitä kun ensin luin tämän artikkelin: http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-glasgow-west-16876959 (jee, go we!) ja sitten olin päivän toimistohommissa yliopistolle liimaten osoitelappuja postikorttikutsuihin jotka lähetettiin ilmeisesti kaikille Glasgown yliopistoon ensivuodeksi hakeneille opiskelijoille, ainakin siis Briteissä asuville.


Viime syksynä taas vietin päiviä kokoamalla yhteen infopaketteja jotka lähetettiin kaikkiin Britti kouluihin opinto-ohjaajille. Top.100 koulua sai kansioonsa vielä 'henkilökohtaisen' kirjeen ja ne piti saada matkaan ensin. Joka kevät UCAS järjestää useamman tapahtuman jonne yliopistot lähettävät edustajia, sitten järkätään 'vanhempien tutustumiskäyntejä', avoimia päiviä, iltapäivävisiittejä jne jne. En sano, että tässä olisi mitään väärää (itse vielä olen student ambassadoria usein tekemässä noita hommia) olen vain kiinnittänyt tähän huomiota koska meno tuntuu olevan niin erilaista kuin Suomessa.

Meidän yliopiston vakio hehkutuksia ovat mm. korkea opetuksen taso, opiskelijatyytyväisyys, hyvät tilat, Adam Smith opiskeli Glasgowssa, samoin Lordi Kelvin (vaikka molemmista onkin hieman aikaa), yliopisto on englanninkielisen maailman neljänneksi vanhin...ja sitä rataa.
Itse viihdyn täällä loistavasti, enkä ole vielä kertaakaan katunut päätöstäni lähteä ulkomaille opiskelemaan. Kurssit ovat, varsinkin tänä vuonna, olleet tosi mielenkiintoisia ja hyviä. Silti, on toki asioita jotka ärsyttää ja jotka yliopisto voisi ehkä hoitaa paremmin (tai ehkä me ollaan täällä vaan tosi vaativia...).

                                                (kuvassa yliopiston Adam Smith patsas)


Jos hakee Britteihin opiskelemaan niin kannattaa kuitenkin 'tarkastuttaa' mitä yliopistot hehkuttaa. London Metropolitan esimerkiksi mainostaa korkeaa akateemista tasoa (ja kaikkea muuta vastaavaa), pyytää ensivuodesta lähtien £4500-£9000 vuodesta ja löytyy rankingeissa top.100 huonommalta puolelta. Ja ei, niitä rankingeja ei kannata 'lukea kuin raamattua' mutta jos investoi opiskeluun paljon rahaa niin kannattaisi ehkä pitäytyä top.50 yliopistoissa..ehkä.

Omasta puolestani jokainen saa toki hakea opiskelemaan ihan minne itse halajaa, mutta ottaen huomioon sen, että täällä niillä arvosanoilla joilla valmistut JA sillä yliopistolla mistä valmistut voi olla paljonkin vaikutusta tulevaisuuteen niin kannattaa miettiä minne päätyy. Tähän päälle kun vielä laskee kuinka paljon rahaa tutkintoon menee (englannin puolella se ensi vuodesta lähtien on todennäköisesti sen £9000/vuosi)..Skotlannissa opiskelu tosin on vielä ilmaista meille suomalaisille.

Opiskelusta puheenollen, tällä neidillä olisi essee kirjoitettavana perjantaiksi(to what extent are weak states in the global south a primary source of human insecurity?). Joten ehkä tälläisten ihme blogi höpöttelyjen sijaan pitäisi kirjoittaa sitä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti