Sivut

20.2.2012

Skotlannissa opiskelusta; usein kysytyt kysymykset

Uskaltaisin väittää, että jokainen ulkomailla opiskeleva on saanut useamman kerran vastata täsmälleen samoihin kysymyksiin linjoilla 'miksi lähdit ulkomaille opiskelemaan', 'eikö ole ikävä Suomeen/mites perhe ja ystävät Suomessa?' 'millaista siellä on opiskella?' ja niin edelleen. Yhdessä vaiheessa pohdin (vitsinä tosin) että pitäisi varmaan nauhoittaa valmiiksi vastaukset useimpiin kysymyksiin niin voisi sitten vaan aina painaa play nappulaa ja antaa ihmisten kuunnella vastaukset nauhalta. Samaa kyllä harkitsin tämän murtuneen nilkankin kanssa, olisin voinut tehdä esittelynauhan linjoilla 'Moi. Olen Marika. Nilkkani murtui kun olin laskuvarjohyppäämässä. Joo, oli mahtavaa mutta laskeutuminen vähän kusi. Oli liikaa vauhtia. Joo, kolme luuta murtui ja meni pois sijoiltaan. Sairaalaan, hyvät dropsit ja leikkaus. Kipsi kauan ja nyt jotenkin kävelen. Joo, kyllä se siitä paranee'. Sen olisi sitten voinut antaa jokaisella taksikuskille, kaupan tädille, apteekin myyjälle ja yliopiston vartijalle joka tuli vastaan ja joiden kanssa kävin täsmälleen saman keskustelun. Ei mitenkään pahalla, mukavaahan se vaan on jutustella ihmisten kanssa mutta samojen asioiden toistaminen jatkuvasti alkaa välillä tuntumaan itsestä tosi typerältä.

Kuitenkin takaisin alkuperäiseen asiaan, eli ne yleiset kysymykset joilla pommitetaan kun mainitset tai joku toinen mainitsee, että opiskelet ulkomailla (aika lailla samat kysymykset tulee sekä suomalaisilta että ulkomaalaisilta).

1. Miksi/miten lähdit ulkomaille opiskelemaan?

Koska halusin lähteä..Mulla oli jo nuorempana joku viehätys päästä ulkomaille opiskelemaan, ja vielä nimenomaan koko tutkintoa. Uskoin pitkään ettei se ole rahallisesti mahdollista tai etten tulisi mitenkään pääsemään yliopistoihin sisään. Eräs tammikuinen iltapäivä jotenkin ihmeellisesti eksyin löytämään opiskelusta Briteissä paljon lisätietoa ja tajusin että ehkä se olisin mahdollista. Tämä oli viikko ennen hakuajan umpeutumista. Jotenkin onnistuin saamaan kaiken viikossa kasaan ja hakemus lähti viimeisen hakupäivän iltana. Hakeminen oli siis tavallaan hieman spontaani päätös. Päätös, jota en ole katunut hetkeäkään. Skotlantiin muutto on ollut ehkä tähän astisen elämäni paras päätös.

2. Miksi Skotlantiin?


Yksi selvä pointti Skotlannin puolesta oli tietenkin se, että täällä ei tarvitse EU kansalaisena maksaa lukuvuosimaksuja!Sen lisäksi, mulla oli kolmisen vuotta sitten joku Skotlanti viehätyskin päällä. Halusin kiihkeästi päästä Skotlantiin edes viikonloppumatkalle. Sitä ei ikinä tapahtunut, sen sijaan päädyin muuttamaan tänne. Yliopistoista Glasgow oli muuten alusta asti oma ykkössuosikki. Sitten sieltä tuli conditional offer jossa vaadittiin kielitestiä. En halunnut/jaksanut tehdä sitä, joten lähetin pitkän sähköposti sepotuksen siitä kuinka kielitestivaatimus tulisi poistaa. Vajaan tunnin päästä tuli vastaus, että se vaatimus on poistettu. Siinä vaiheessa tajusin, että taidan oikeasti sitten olla ottamassa paikan vastaan ja lähdössä.

3.Miten perhe/ystävät suhtautuu?


Osa tuntui ottavan päähänpistoni lähdöstä alusta asti tosi hyvin, joillain kesti hetki tottua ajatukseen. Nykyään siihen on jo tottunut ettei ystäviä ja perhettä Suomessa nää niin usein. Aina voi kuitenkin facebookata, mailailla ja skypetellä. Suomi lomilla yritän sitten nähdä kaikkia mahdollisimman paljon ja tasapuolisesti. Ainoat jotka ehkä onnistuisivat tuomaan 'huonon omantunnon' ulkomailla opiskelusta ovat viisi vuotias kummityttöni ja kolme vuotias serkkuni joiden kanssa on aina niin huippua tehdä kaikkea kun olen Suomessa. Onneksi, molemmat tytöt nuoresta iästään huolimatta tuntuvat muistavan minunkin olemassaoloni vaikka olenkin välillä aika pitkään pois maisemista. Suurin osa niistä ystävistä jotka olivat läheisiä ennen Skotlantiin muuttoa ovat läheisiä edelleen. Tietysti ulkomailla asuessa yhteydenpitoon täytyy panostaa vähän enemmän, mutta niin kauan kuin se on molemminpuolista ja onnistuu edes kerran parissa viikossa vaihtamaan kuulumisia niin pysyy hyvin kärryillä. Parasta on kun treffaa ystävät Suomen lomilla ja tuntuu kuin ei ikinä olisi 'erossa' ollutkaan.
Omasta puolestani sanoisin, että jos lähdet ulkomaille pidemmäksi aikaa niin älä yritä elää 'kahta elämää yhtä aikaa', vaan keskity ainakin aluksi siihen uuteen maahan tai muuten kärsit jatkuvasta ikävästä joka hankaloittaa sopeutumista. Nykyään molemmat paikat tuntuu itsestä kodilta, joten kun suuntaan joululomalle Suomeen sanon meneväni kotiin ja kun palaan lomalta sanon meneväni takaisin kotiin..

4. Millaista Skotlannissa on opiskella?


Koulumaisempaa kuin Suomessa. En ole ikinä opiskellut suomalaisessa yliopistossa, mutta useampi ystäväni on. Skotlannissa opiskelet ensin vuoden kolmea ainetta, joista käyt määrätyt level 1 kurssit. Toiselle vuodelle jatkat niistä kahdat level 2 tasolle ja valkkaat yhden uuden level 1 kurssin. Vuodet kolme ja neljä ovat niin kutsuttuja Honours vuosia joilla opiskelet joko molempia level 2 asti opiskelemisiasi aineita tai yhtä niistä. Honours vuosille päästäkseni sinulla tulee olla tietyt arvosanat vuodelta kaksi. Esseet tulee palauttaa juuri sinä päivänä (tai aikaisemmin) kun kurssioppaassa sanotaan tai arvosanasi putoaa kaksi asteikkoa/päivä. Tenteillä on se yksi määrätty päivä ja jos et pääse läpi niin sinulla on yksi mahdollisuus uusia elokuussa. Vaikka vetäisit uusinnan kuinka hyvin niin et voi kuitenkaan saada kurssista D:tä (alin jolla pääsee läpi) parempaa arvosanaa. Lisäksi seminaareissa on osallistumispakko ja sitä valvotaan aika tiukasti. Paineet on välillä aika kovat kun kirjoitettavana on kolme esseetä ja samalla yrität saada luettua seminaareihin (joissa osallistuminen myös yleensä vaikuttaa arvosanaasi).
Myös ilmeisesti toisin kuin Suomessa, täällä arvosanoilla on todella väliä. Jos haluat pitää ovet avoinna jatko-opintojen ja töiden suhteen tulisi sinun valmistua arvosanalla 2.1 (joka on Bn keskiarvo).

5. Millaista Skotlannissa on asua?


Ei kauheasti sen kummoisempaa kuin Suomessakaan. Ruoka ja alkoholi on halvempaa. Ja ruoan suhteen valikoimat tuntuvat myös laajemmilta. Eri ketjujen lisäksi täältä löytyy paljon pieniä vihannes/hedelmäkauppoja, lihakauppoja, juustokauppoja jne. Lisäksi kaikilla kaupoilla on nettikauppa ja kotiinkuljetus mahdollisuus. Skotlannissa suurin osa rakennuksista on tosi vanhoja ja kylmiä. Kokolattiamatot ja erilliset hanat kuuluu myös kalustoon (en tule ikinä ymmärtämään tämän logiikkaa..miksi?!). Hometta löytyy myös useammastakin asunnosta, samoin hiiriä. Ja tuplaikkunoita ei monessa paikassa näy. Jos sitten haluat hyvältä sijainnilta uusitun asunnon, jossa on tuplaikkunat, ei hometta, siisti kokolattiamatto ja vaikka tiskikone niin vuokra on varmasti päälle 400€/henkilö. Tänne muuttaessa kannattaa myös valmistautua tappelemaan boilerin kanssa, se ei nimittäin varmasti toimi koko aikaa niinkuin haluaisit. Vedestä et joudu opiskelijana maksamaan, mutta kaasusta ja sähköstä kyllä. Lisäksi täällä tarvitsee vielä useimmiten lankapuhelinlinjan netin avaukseen..
Itse onnistuin vihdoin löytämään tosi kivan lämpimän asunnon (josta maksankin tuon hieman päälle 400€), jossa aion asua vielä ensi vuodenkin.
Elämä helpottuu erityisesti sen jälkeen kun opit ymmärtämään Skotti murretta (tai vielä parempaa Glasgown murretta) ja pystyt kommunikoimaan kunnolla taksi kuskien, kaupan kassojen ja eri korjaajien kanssa.

ja sitten se all time suosikki..

6. Eikös siellä sada koko ajan vettä?


Ööö..ei. On sanonta ettei sillä oikein ole väliä pidätkö Glasgown säästä vai et, koska se hyvin todennäköisesti muuttuu seuraavan 30 minuutin aikana. Joskus tämä pitää liiankin hyvin paikkansa. Esimerkki lauantailta:


Noin vartti ensimmäisen kuvan ottamisen jälkeen näytti tältä..


Ja noin 20 minuutin rakeiden satelun jälkeen oli taas aurinkoista niinkuin ensimmäisessa kuvassa. That's Glasgow for you..
Toisinaan taas pääsee nauttimaan koko päivän kestävästä auringonpaisteesta..tai armottomasta vesisateesta.

Usein kuultuja kysymyksiä olisi varmasti vielä lisää, mutta tästä tulee kohta aivan liian pitkä postaus joten jätetään tällä kertaa suosiolla tähän.

12 kommenttia:

  1. Kummityttö ei ainakaa unohda. Puhuu susta vähän väliä. Luistelua (temppuja) opetat kuulemma ensi talvena :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haah, ihanaa miten lapset muistaa kaikki pienetkin lupaukset. Mutta,kyllä..ensi talvena vien neidon ehdottomasti luistelemaan :) Olen yrittänyt tässä katsella halpoja lentoja Suomeen neidon synttäreille, mutta aika pahalta näyttää. Paketin lähetän kyllä joka tapauksessa!

      Poista
  2. Käytkö sitten töissä opiskelun ohella vai mistä rahat asunnon vuokraan? Itse etsin juuri niin paljon tietoa ulkomailla opiskelusta kuin mahdollista, kun lukio on takana ja täällä koti suomessa opiskelu ei tunnu omalta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen silloin tällöin yliopistolle ambassador hommia, mutta ei siitä tule yleensä kuin ihan vähän ekstraa kuussa (riippuen miten jaksaa tehdä). Mutta ainakin ensimmäisen parin vuoden aikana olisi ollut opintojen puolesta aikaa tehdä myös vähän varsinaisia töitä jos olisi ollut tarvetta. Lähinnä olen kuitenkin rahoittanut kaiken opintotuella, opintolainalla ja kesätyörahoilla, niillä pärjää vallan mainiosti :) Kysele vaan lisää, jos tulee muita kyssäreitä mieleen.

      Poista
  3. Olipas hyvä että törmäsin tähän sun skotlannissa opiskelu-postaukseen juuri kun sain ite tietää ettei se opiskelupaikka täältä suomesta auennutkaan! Oon itekkin jo pitkään miettinyt Skotlannissa opiskelua yhtenä vaihtoehtona ja juuri nimenomaan tuonne Glasgowin suunnille muuttoa mutta sen enempää informaatiota en oo vielä kerennyt etsimään.. Mietinki vaan sitä, että onko siellä skotlannissa samanlaiset lukukausirytmit kuin Suomessa, ja milloin siellä alkaa seuraavat haut? :-) ja oliko paljon paperisotaa hakua tehdessä?

    VastaaPoista
  4. Pakko sanoa tuohon sää-asiaan, että Edinburghissa tuli usein todettua "Don't bother doing your hair, the weather will do it for you" :D Ja siellä asuessa myös asenne muuttui kumman positiiviseksi: "Well, at least it isn't raining a lot/as much as yesterday/really windy/all that cold", jotenkin tulee sisäistettyä sellainen "it could be worse" -mentaliteetti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta!Harvemmin vaivaudun tekemään hiuksille mitään kummempaa, koska usein siinä sekunnissa kun astuu pihalle niin se kampaus on jo mennyttä :D Ja aika kovaa saa sataa, että se oikeasti masentaa. Joka viikko kastuu jossai vaiheessa jotenkin. Nykyään ei Suomessakaan lomaillessa kauheasti liikuta, jos ripsottelee. Kuka nyt sellaiseen sateenvarjoa tarvitsee?:D

      Poista
  5. Moi! :----) Tosi hyvä ja valaiseva kirjoitus, kiitti siitä! Mua jäi vähän kaivelemaan tuo mainitsemasi lukukausimaksuasia, että EUn takia sitä ei tarvitsisi maksaa. Avaisitko tuota juttua vähän, kun itseäkin hirvittää Briteissä opiskelun suhteen juurikin nuo hervottomat lukukausimaksut. Kiitos!! :-----)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!Kiva, että kirjoituksesta oli apua!Lukuvuosimaksujen kanssa asia menee niin, että Skotlannin yliopistoissa EU opiskelijoiden EI tarvitse maksaa lukuvuosimaksuja vaan SAAS järjestö maksaa ne puolestasi. Muualla Britanniassa (Wales, Englanti ja P-Irlanti) EU opiskelija joutuu maksamaan lukuvuosimaksut, mutta saa niihin Britanniasta lainan. Tämä ero johtuu siitä, että Skotlannin hallitus saa päättää itsenäisesti mm. juuri koulutuksesta ja he ovat päättäneet, että skottien ei tarvitse maksaa itse lukuvuosimaksuja..ja koska EU:n sisällä täytyy antaa tasa-arvoinen kohtelu niin myös EU opiskelijat siis saavat opiskella ilmaiseksi :)
      Eli jos halajat Britteihin opiskelemaan ilman murheita lukuvuosimaksuista/niiden lainoista niin suosittelen hakemaan vain Skotlannin yliopistoihin (joista useampi on oikein hyvä ja tasokas) :)
      Toivottavasti selvensi vähän!

      Poista
    2. Moikka taas!

      Okei, kiitos paljon valaisusta jälleen! Selvensi kyllä huomattavasti. Luulen kuulleeni jotain tuosta systeemistä aiemminkin, mutta en sitten ole löytänyt siitä lisää infoa oikein mistään. Mutta kuten sanottu, nyt systeemi aukesi! :-----) Ja kuulostaa vielä aika hyvältä systeemiltä..! Suurkiitos siis, ja ihanaa syksynjatkoa!!

      Poista
    3. Hei! Pääseekö sisään todistuksilla vai onko pääsykokeet?

      Poista
    4. Heips!Riippuu ihan koulusta ja mitä haluat opiskelemaan. Usein sisäänpääsyyn riittää todistukset, suositus ja personal statement:) Joillekin aloille voidaan vaatia lisäksi esim. haastattelu ja/tai jonkinlainen portfolio, joihinkin saattaa joutua tekemään jonkinlaisen testinkin.

      Poista