Skotlannin Ylämailla (=Skotlannin pohjoisimmat osat ja saaret) asustaa vain n. 373 000 ihmistä, joka tekee alueesta Britannian harvimmin asutun, ja yhden koko Euroopan harvimmin asutuista. Suuria alueita autioitui jo 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alussa niin kutsutuissa Ylämaiden puhdistuksissa. Näihin aikoihin klaanijärjestelmä alkoi menettää asemaansa ja maanomitsijat totesivat lampaiden kasvatuksen olevan huomattavasti tuottoisampaa kuin vuokralaisten pitäminen maatiloilla. Ihmiset saivat siis lähteä kun lampaat valtasivat tilat. Tämän seurauksena tuhansia ihmisiä lähti Skotlannista siirtolaisena Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan.
Ei varmaan myöskään ole yllättävää, että Ylämaat kuuluu Britannian sateisimpiin alueisiin. Parasta on siis muistaa pakata matkaan vedenkestävät vaatteet ja hyvät kengät. Aurinkokin paistaa aina välillä, mutta aika onnekas olet jos selviät reissusta täysin kuivana. Meidän viime kevään Glencoe reissulla satoi vettä melkein 24/7..
Ei kuitenkaan annettu sen häiritä liiaksi vaan päätettiin yrittää kavuta yksi vuori ylös. Päästiin aika vakuuttaviin korkeuksiin josta oli jo kivat maisemat, mutta käännyttiin kuitenkin ennen huippua takaisin kun pohkeet kärsi maitohapoista ja taivaan täydeltä alkoi satamaan rakeita..Ehkä ensi kerralla.
Mielikuvat Skotlannista taas ovat itse asiassa hyvin usein mielikuvia juuri Ylämaista. Sieltä ovat alunperin peräisin klaanit, säkkipillit, kiltit, tartaanikangas, viski ja gaelin kieli. Ehkä hieman ironisesti näitä nykyään Skotlantiin liitettäviä symboleita pidettiin Alamailla barbaasinina kunnes Skotlanti Union Actin myötä liitettiin Englantiin ja heput Alamailla koki, että Skotlanti tarvitsi omat symbolinsa. Tällöin omaksuttiin ennen vain Ylämaihin liitetyt 'teemat' koskemaan koko Skotlantia.
Vielä olisi siis päästävä vierailemaan Skotlannissa ainakin seuraavissa paikoissa:
Isle of Skye
Ullapool
Outer Hebrides
Isle of Arran
Loch Lomond (koska se on aivan tässä lähellä enkä silti ole vieläkään käväissyt siellä)
Jos jotain kiinnostaa lukea Skotlannin historiasta niin suosittelen Tom Devinen kirjaa The Scottish Nation 1700 to 2000. Oli täysin tämän kirjan ansiota, että sain viime vuoden Skotlannin historia kurssista hyvän arvosanan.
(Tämän tekstin tietolähde on juurikin viime vuoden Skotlannin historia kurssi. Kaikki tekstin kuvat taas ovat peräisin omilta reissuilta Ylämaille, ja otettu joko omalla tai matkakumppanien kameralla)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti