Sivut

14.2.2012

Hyvää Ystävänpäivää!


Ystävänpäivä, eli Pyhän Valentinuksen päivä, on ilmeisesti (tästä on monta versiota) peräisin 200-luvulta. Useimmat legendat kertovat Valentinus nimisestä piispasta, joka koki marttyyrikuoleman joskus 200 luvun loppupuoliskolla. Ja 'yllättäen' historiasta kun on kyse niin siitäkin, että miksi hän koki marttyyrikuoleman on useampia versioita :)
Suomessa ystävänpäivä tuli kalentereihin vuonna 1987 (hyvä vuosi muuten..)

Täällä Briteissähän 14.2 on rakastavaisten päivä (Valentine's day). Jo vuonna 1537 Englannin kunkku Henkka (Henrik) VIII julisti kyseisen päivän juhlapäiväksi. Ensimmäiset painatut Valentine's day kortit taas tulivat täällä päin myyntiin 1800-luvun alussa.


Itse taidan pitää, ihan vähän enemmän, Suomen versiosta jossa päivää vietetään ystävien kanssa hyvän ruoan, drinksujen ja vaikka leffojen kera. Ei minulla kuitenkaan ole mitään Valentine's day versiotakaan vastaan, ainakin on loistava tekosyy mennä ulos syömään! Siitä en tosin pidä laisinkaan, että aika lailla kaikki ravintolat tarjoavat vaan rajattua Valentine's day ruokalistaa ja ovat kohtalaisen täyteen buukattuja. Tästä syystä ollaankin fiksuja ja mennään Valentine's day illalliselle vasta loppuviikosta.
Luultavasti tästä syystä mielessä ei myöskään millään meinannut pysyä, että kyseinen 'juhlapäivä' on tänään, ja kun poikaystävä eilen kyseli, että onko minulla varmasti tiistai ilta vapaana kun hänellä on mielessä joku suunnitelma niin katselin vaan herraa hetken tyhmänä ja mietin itsekseni että 'miksi ihmeessä sä olet kehitellyt tiistai illalle jotain erikoisia suunnitelmia'. Kunnes sitten syttyi valo päähän ja tajusin, että miksi..Pakko myöntää, että olen nyt aika utelias siitä mitä nämä 'suunnitelmat' pitävät sisällään (varmasti ainakin juustokakkua..)

Kuitenkin, kumpaa versiota juhlittekaan niin ihanaa tiistaita kaikille!


(kaikki kuvat on napattu internetistä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti