Sivut

8.3.2012

Dokumenttisuosituksia ja se Kony juttu

Mietin hetken, että pitäisikö mainita blogissa tästä Kony 2012 kampanjasta mitään vai ei. Se tuntuu nyt kuitenkin olevan joka puolella ja politiikan opiskelijoiden kesken tietenkin aika iso puheenaihe joten, kuten huomaa, päädyin kirjoittamaan siitä. Ihan vähän vaan. Ensinnäkin on tietenkin loistohomma, että näistä Afrikan usein unohdetuista konflikteista infotaan ihmisiä ja pyritään herättämään huomiota. Faktahan on, että Afrikassa on monta konfliktia (ja diktaattoreita) joista suurin osa ihmisistä ei ole varmaan kuullutkaan ja jos halutaan, että  siihen puututaan niin siitä täytyy silloin myöskin puhua julkisesti enemmän. Videohan on itsessään hyvin yksinkertaistettu ja vahvasti tunteisiin vetoava ('periaate' jota monet NGOt yleensäkin käyttävät kampanjoissaan) mikä on sinänsä ymmärrettävää, koska se on ensinnäkin lyhyt ja toisekseen ilmeisesti sen tarkoitus on vaan ensin kiinnittää ihmisten huomio tilanteeseen eikä mennä sen monimutkaisiin yksityiskohtiin. Haluaisin uskoa, että mahdollisimman moni innostuisi videon nähtyään etsimään erittäin kompleksista aiheesta lisäinfoa eikä vaan tyytyisi videon yksinkertaistettuun kuvaan. Minulla ei todellakaan ole mitään tätä kampanjaa vastaan sinällään ja jos Kony saadaan kiinni ja oikeudun eteen niin loistavaa. Se yksin ei kuitenkaan mitenkään riitä ratkaisemaan niitä monia rakenteellisia ongelmia joita Ugandassa on, eikä välttämättä pidemmällä aikavälillä paranna kauheasti oloja jos ihmiset unohtavat tilanteen sen jälkeen kun heppu vangitaan (tai sen jälkeen kun hänet tapetaan). Usein on nähty tilanteita (lähinnä humanitaarisia interventioita) joissa on niin sanotusti hoidettu oireita mutta ei itse tautia jolloin tietenkin samat oireet aina vaan palaavat, ja joissain tapauksissa ehkä jopa pahenevat. Eri NGO ryhmien kanssa on myös usein se pienoinen ongelma ettei aina voi olla varma minne heille annetut rahat ihan oikeasti menevät. Mutta tosiaan, koska lupasin pitää tämän lyhyenä niin jätetään tähän. Etsikää kuitenkin ihmeessä asiasta lisäinfoa, jos se teitä vähänkin kiinnostaa. Tässä pari linkkiä (ja muistakaa tietenkin lähdekritiikki ;)):

Se video
http://visiblechildren.tumblr.com/
http://www.invisiblechildren.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/
http://www.foreignaffairs.com/articles/136673/mareike-schomerus-tim-allen-and-koen-vlassenroot/obama-takes-on-the-lra?page=2&cid=soc-twitter-in-snapshots-obama_takes_on_the_lra-030712


Ja sitten pari dokumenttisuositusta muista aiheista.

Outfoxed:


Dokumentti Fox News Channellista eli siitä tosi 'fair and balanced' kanavasta. Dokumentti on aika vahvasti liberaali (joidenkin mielestä vähän kuin liberaali propagandaa Fox uutisten viljelemää konservatiivi propagandaa vastaan), eikä varmaan onnistu kääntämään yhtäkään kunnon konservatiivia 'puolelleen' mutta ehkä se ei edes ole tavoitteena. Dokumentissa on kuitenkin aika hyviä pointteja ja itse kun jaksan aina ihmetellä Fox uutisten juttuja niin dokumentti oli aika viihdyttävää katsottavaa. Oletteko muuten ikinä katsonut Bill O'Reillyn juttuja esimerkiksi youtubesta? Siinä on yksi aika uskomaton tapaus. Haluaisin uskoa, että Suomessa tälläiset tyypit eivät ikinä voisi päästä televisioon vetämään oikeaa uutisohjelmaa..





The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara
(Sodan oppitunnit)


The Fog of War dokumentti perustuu Robert McNamaran haastatteluihin ja voitti parhaan dokumenttielokuvan oscarinkin vuonna 2003. McNamara toimi Yhdysvaltojen puolustusministerinä vuodesta 1961 vuoteen 1968, hän oli siis puolustusministeri sekä Kennedyn että Johnsonin alaisena. Samalle aikavälille osuvat myös mm. Kuuban ohjuskriisi sekä Vietnamin sota. Dokumentissa McNamara kertoo Yhdysvaltojen virheistä ja hieman kyseenalaisista teoista useammassakin sodassa; dokumentissa puhutaan niin toisesta maailmansodasta kuin Vietnamistakin. Kaikkiin kysymyksiin McNamara ei kuitenkaan suostu vastaamaan (harmi), vaan hän joko vaikenee tai vaihtaa puheenaihetta.
Mielestäni dokumentti oli todella mielenkiintoinen ja suosittelen sen katsomista jos aihepiiri vähänkin kiinnostaa. Katsottiin dokumentti parin Communication&Conflict ryhmäläisen kanssa eilen ja olimme kaikki sitä mieltä, että tälläisiä dokumentteja pitäisi olla lisää. Siitä voisi tehdä vaikka pakollisen jokaiselle maailman isommalle 'jehulle' (tosin, jos se olisi pakollinen niin heistä ei välttämättä saisi kauheasti irti).





Tästä tuli nyt hieman, sanoisinko, politiikka painotteinen teksti. Pahoitteluni niille joita aihepiiri ei ollenkaan kiinnosta (but you're missing out!).

4 kommenttia:

  1. Fox news on kylla ihan uskomaton. Harmittavaa on se, etta monet ihmiset katsovat tuota kanavaa ihan oikeina uutisina, ilmaan minkaanlaista kyseenalaistamista raporttien ja kommenttien puolueellisuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimp!Itse en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa kun kuulen mitä ne päästää välillä suustaan..

      Poista
  2. Mulla veri kiehui eilen kun katsoin tota Konya.. Pitääpä itsekin kirjoittaa aiheesta, kun saan pään selvitettyä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoita ihmeessä, se on aina kiva päästä lukemaan muidenkin politiikka/IR opiskelijoiden mielipiteitä näistä!:) Pakko myöntää, että toi video onnistui kyllä minullekin tavallaan herättämään sellaisen 'save the woorld' fiiliksen..kaikille lapsille lapsuus ja koulutus ja sitä rataa..

      Poista