Sivut

30.3.2012

Brain drain

Olen koko päivän, siis kirjaimellisesti koko päivän, lukenut Afrikan ja Latinalaisen Amerikan jengeistä ja siitä kuinka voisi ehkä jopa argumentoida, että jengit tietyilla alueilla (kuten Brasilian favelas) ovat ihmisille jopa turvallisuuden lähde eivätkä vaan siis pelkkä paha. Tämä yleisesti johtuen siitä, että köyhät on marginalisoitu varsinaisen yhteiskunnan ulkopuolelle, he eivät saa valtiolta niitä peruspalveluja joita valtion tulisi ihmisille 'tuottaa' ; turvallisuus, koulutus, kunnon terveydenhuolto jne. Heitä syrjitään ihonvärin ja sosiaalisen aseman vuoksi jonka lisäksi heitä ei usein kohdella oikeusjärjestelmässä tasa-arvoisesti muiden, ylempien, yhteiskuntaluokkien kanssa. He myös usein kokevat raakaa poliisiväkivaltaa/hyväksikäyttöä ja ovat siis kaiken kaikkiaan suljettu yhteiskunnan ulkopuolelle. Usein media, poliitikot ja ylemmät yhteiskuntaluokat myös kriminisoivat ja entisestään marginalisoivat näillä alueilla asuvia ihmisiä. En nyt mene sanomaan, että kannatan rikollisia jengejä ja kaiken maailman huumekauppiaita mutta luettuani aiheesta en yhtään ihmettele jos jengeillä on näillä alueilla vahvat juuret ja asema. Onko jengien tarjoama turvallisuus parempi kuin ei mitään? Parempi kuin valtion tarjoama turvattomuus? Vai voiko jengien tarjoamaa turvallisuutta edes kutsua varsinaisesti turvallisuudeksi? Missä määrin? Millä hinnalla? Ja turvallisuutta kenelle? Näiden kysymysten parissa tulen viettämään viikonloppuni.

Tämä, ja politiikan opiskelu viime aikoina yleensäkin, on pistänyt miettimään miksi ihmeessä ihmisten täytyy syrjiä tai jopa tappaa toisiaan perustuen niinkin 'älyttömiin' asioihin kuin uskonto, rotu, kansalaisuus, varakkuus jne. Jokaisen tulisi saada uskoa ihan mihin haluaa ja missä haluaa, sillä ei pitäisi olla mitään väliä onko nainen vai mies..musta vai valkoinen..tai vaikkapa latino..tai onko pankkitilillä 100€ vai 100 000€. Henkilökohtaisesti en voi ymmärtää kuinka mikään voisi oikeuttaa järjestelmälliseen kansanmurhaan..tai edes yksinkertaiseen syrjimiseen.
Esimerkiksi. hienoa jos olet rikas, mutta ilman niitä ei niin rikkaita henkilöitä jotka ovat töissä kaupassa myymässä ruokaa ja järjestämässä niitä ruokia hyllylle, ilman niitä tarjoilijoita jotka tarjoilevat sinulle viiniä ravintolassa, ilman niitä rekkakuskeja jotka ajavat haluamasiasi tavaroita paikasta toiseen, ilman niitä siivojia jotka pitävät huolen siitä että ympärilläsi on siistiä, ilman niitä maanviljelijöitä jotka kasvattavat ruokasi jne niin missähän meinaisit rahasi käyttää. Oltaisiin varmaan kaikki juokselemassa ympäri metsiä jänisten perässä, yritettäisiin mato-ongella kalastaa särkiä ja kykittäisiin puskissa pyllyt pystyssä keräämässä talveksi marjoja. Ok, ehkei ihan..mutta pointti on siis se, että omaan päähäni ei ainakaan mitenkään mahdu se, että miksi varakkuus tai ihonväri tai mikä tahansa muu tekisi henkilöstä paremman kuin jostain toisesta. Puhumattakaan siitä, että se oikeuttaisi toisen henkilön elämän päättämiseen.

Kaverini eivät oikein pitäneet tämän kevään ihmisoikeus kurssistaan, ilmeisesti opettaja ei ehkä ollut ihan parhaimmasta päästä. Lopuksi he päätyivät toteamaan, että jos ihmiset vaan olisivat kilttejä toisilleen niin eipä tarvitsisi jahkailla lakipykäliä ja pohtia kumpi on tärkeämpää ihmisoikeudet vai valtion koskemattomuus.
Joskus tuntuu, että jos ei olisi sotia, kansanmurhia, eriarvoisuutta, terrorismia, köyhyyttä jne niin mulla ei olisi mitään opiskeltavaa. Voi tosin johtua siitä, että melkein kaikki tämän vuoden kurssivalintani käsittelevät kyseisiä aihepiirejä. Ainoa essee jonka aihe ei ole jossain määrin 'masentava' on Communication and Conflict in World Politics kurssin essee koska kysymykseni pohjautuu rational choice theoryn kriittiseen analysointiin. Joka muuten toisin sanoen tarkoittaa allekirjoittaneelle teorian lyttäämistä, koska en pidä siitä. En tosin taida pitää mistään teoriasta, pystyisin luultavasti lyttäämään ne kaikki. Täytyy varmaan itse kehitellä joku superteoria...

Joka tapauksessa, olen koko päivän istunut kotona lukemassa esseeseen ja aivot alkoivat jo käymään vähän ylikierroksilla..joten siitä johtuen tämä 'purkaus'.
Mukavaa viikonlopun alkua!

2 kommenttia:

  1. Tutun kuuloista, olen viime päivät keskittynyt rasismiin ja syrjintään Nepalissa, jossa 15% kansasta kyykyttää kaikkia loppuja todella törkeillä tavoilla. Ihmeellistä miten ihmiset sen oikeuttavat itselleen, kun se ei vaan mitenkään mahdu omaan päähän. Olisi varmaan ihan positiivista jos kaikki nuo luetteloimasi asiat lakkaisivat olemasta, vaikka sitten ei enää olisikaan opiskeltavaa :D sitten ehkä opiskeltaisiin sotien, kansanmurhien, eriarvoisuuden, terrorismin ja köyhyyden historiaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hitsi, todella piristävää luettavaa sullakin :D Itse kyllä mielelläni lukisin kyseisten aihepiirien historiaa jos tuollainen tilanne tulisi vastaan..harmi vaan ettei koskaan taida tapahtua.

      Poista